Vigemark: Stručnjaci u Briselu i članice Unije ocjenjivaće odgovore

Srna
Vigemark: Stručnjaci u Briselu i članice Unije ocjenjivaće odgovore

Sarajevo - Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas u Sarajevu da će, nakon što BiH 28. februara preda odgovore na Upitnik Evropske komisije, stručnjaci u Briselu i zemlje članice EU ocijeniti njihov sadržaj.

"Sumnjam da će iko osporavati porijeklo, odnosno izvore podataka, a ukoliko bude bilo potrebe za bilo kakvim pojašnjenjem, biće dostavljena dodatna pitanja ne samo tijelima koja su zadužena za statistiku nego i svim tijelima uprave koja su učestvovala u izradi odgovora", rekao je Vigemark novinarima.


Kada je riječ o statističkim podacima u odgovorima na Upitnik, Vigemark kaže da naglasak ne treba da bude samo na kapacitetima Agencije za statistiku BiH i entitetskim zavodima za statistiku, nego na svima koji prikupljaju statističke podatke i raspolažu njima.

"Statističke podatike imate i na nižim nivoima – opštinama i kantonima, škole, univerziteti, svi oni imaju određene statističke podatke", precizirao je Vigemark.

On je ocijenio bitnim efikasnost prikupljanja podataka i njihovu tačnost, odnosno da daju tačan prikaz stanja u jednoj zemlji.

"U ovom trenutku to je dosta teško, ali mislim da to nema veze sa kapacitetima, da zbog nekih drugih razloga u BiH ne znate ili teško možete utvrditi koliko imate zaposlenih, odnosno nezaposlenih, koliko ljudi imate u javnom sektoru i slično", zaključio je Vigemark.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH učestvovao je na konferenciji kojom je obilježen početak novog tvining projekta koji finansira EU - "Podrška reformi statističkog sistema u BiH".

Vigemark: Statistički podaci vode ka potrebnim reformama

Pouzdani statistički podaci izuzetno su važni za svaku zemlju koja želi da postane članica EU, jer su oni ključni za određivanje vrsta reformi koje bi trebalo sprovesti, rekao je danas u Sarajevu šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.
U izjavi medijima povodom današnje konferencije kojom je obilježen početak novog tvining projekta koji finansira EU - "Podrška reformi statističkog sistema u BiH", Vigemark je rekao da Uniji predstavlja zadovoljstvo što može da nastavi svoju podršku Agenciji za statistiku BiH i zavodima za statistiku Republike Srpske i Federacije BiH.

Ističući važnost statističkih podataka za dugoročno planiranje, kada je riječ i o nedavno objavljenoj Strategiji EU za zapadni Balkan, Vigemark je poručio da je statistika jedno od pitanja koje ne treba politizovati.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Srpske Radmila Čičković od ovog projekta očekuje jačanje kapaciteta kako bi se mogli primjenjivati standardi u mnogim statistikama, te proširenje obima statističkih istraživanja.

Navodeći da evropska perspektiva podrazumijeva jačanje statističkih kapaciteta i primjenu standarda, Čičkovićeva je podsjetila da su prethodni projekti pomogli ustpostavljanje evropskog sistema računa, uspostavljanju integrisanog sistema socijalne zaštite i razvoju statističkog registra.

Direktor Agencije za statistiku BiH i vođa tvining projekta Velimir Jukić naveo je da ova vrsta projekata predstavlja pomoć EU zemljama koje su na putu da postanu članice, u smislu usvajanja evropskih standarda i približavanja pravnoj tekovini Unije.

Jukić je rekao da je ovaj projekt značajan za BiH jer bi putem realizacije njegovih ciljeva trebalo da budu ostvareni rezultati u nekoliko područja statistike, uključujući i pokazatelje razvijenosti regija.

On je dodao da će ovim projektom biti unaprijeđen i statistički poslovni registar BiH koji je značajan, ne samo za ekonomiju, već i za institucije i stručnu javnost.

Tvining projekt "Podrška reformi statističkog sistema u BiH" finansira EU sa 1,5 miliona evra iz Instrumenta pretpristupne pomoći - IPA 2015, a u naredna 24 mjeseca sprovodiće ga Statistika Danske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana