Узели милионе марака уз помоћ сумњивих уговора

Марина Чигоја
Узели милионе марака уз помоћ сумњивих уговора

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ утврдила је да око 17.000 обвезника регистрованих у систем ПДВ-а никада није прешло праг опорезивог промета од 50.000 КМ, али су до сада повукли више од седам милиона марака по основу поврата ПДВ-а, иако немају право на поврат док не пређу поменуту границу.

Управо из тих разлога УИО је појачао контроле приликом подношења захтјева за регистрацију у систем ПДВ-а и у првих десет мјесеци ове године одбио 216 захтјева. У регистар обвезника индиректних пореза предузећа се морају уписати уколико планирају да остваре годишњи опорезиви промет већи од 50.000 марака.

У УИО су истакли да приликом процеса регистрације у систем ПДВ-а обављају обавезну контролу код подносиоца захтјева на терену и детаљну анализу документације, а посебно доказа о томе да ће обвезник прећи праг од 50.000 КМ опорезивог промета у току године.

- Свих 17.000 обвезника су приликом регистрације у систем ПДВ-а доставили потписане и овјерене уговоре о пословној сарадњи са својим партнерима, у којима је стајало да ће у току године прећи праг опорезивог промета. Међутим, иако неки послују и неколико година, још нису прешли тај праг - рекао је начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић.

Он је истакао да УИО до сада није имао законску могућност да одбије захтјев за регистрацију таквих обвезника, а ни могућност да им одузме ПДВ број, односно да их избрише из система ПДВ-а.

Да би се изборио са тим проблемом УИО је припремио и прослиједио Управном одбору УИО измјене и допуне правилника о упису у јединствени регистар обвезника индиректних пореза. Измјенама је предвиђено да УИО може одузети ПДВ број обвезницима који нису остварили опорезиви промет у износу већем од 50.000 КМ.

- На тај корак одлучили смо се јер су приликом регистрације у систем ПДВ-а обвезници доставили нетачну информацију да ће на основу потписаних уговора о пословној сарадњи остварити опорезиви промет већи од 50.000 КМ. На тај начин ћемо одстранити из система обвезнике које можемо назвати паразитима у систему ПДВ-а, јер од њих држава нема никакве користи, а приликом регистрације су презентовали нетачне податке - нагласио је Ковачевић.

Дерегистрација

Ратко Ковачевић је истакао да Управа користи могућност да по службеној дужности дерегиструје из система све обвезнике који дуже вријеме подносе ПДВ пријаве са нулом, односно не обављају пословну дјелатност.

- Дерегистрација се може урадити само уколико су измирене све обавезе по основу индиректних пореза - казао је Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана