Uklanjaju 30 dotrajalih stabala u Novoj varoši

Jasmina Perišić
Uklanjaju 30 dotrajalih stabala u Novoj varoši

Banjaluka - Stanovnici Nove varoši više neće morati da strepe od starog i suvog drveća jer su radnici "Tamarisa", po nalogu Gradske uprave, počeli da uklanjaju i orezuju dotrajala stabla u drvoredima.

Portparol preduzeća "Tamaris" Slađana Bumbić-Damjanović rekla je da je ovo preduzeće evidentiralo oko 30 suvih stabala u Novoj varoši.

- U najlošijem stanju su breze, jer su se ove godine sušile ne samo u Banjaluci, već i u drugim gradovima. U Novoj varoši ćemo uklanjati i suvu brezu, ali i javor i suva četinarska stabla. Takođe ćemo orezivati stare grane i oblikovati krošnje da ne bi slučajno došlo do obrušavanja na prolaznike. Sadnju novih stabala planiramo kada stane vegetacija, poslije 15. oktobra - rekla je Bumbić-Damjanović.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Nova varoš Manojla Zrnić kaže da već drugu godinu na spisak prioriteta mjesne zajednice, koji dostavljaju Gradskoj upravi, pišu zahtjev za uklanjanje suvih stabala u ovoj mjesnoj zajednici.

- Bilo je krajnje vrijeme da nadležni reaguju. Naši drvoredi su već duže vrijeme u veoma lošem stanju. U to se mogla uvjeriti i Komisija za komunalne poslove koja je obišla stabla u našoj mjesnoj zajednici. Kada smo prethodnih mjeseci preko medija saznali da se drvoredi uređuju u drugim dijelovima grada, zasmetalo nam je što to nije urađeno i kod nas. Drago nam je ako smo konačno i mi došli na red - rekao je Zrnić.

U ovoj mjesnoj zajednici smatraju da je najbolje rješenje sadnja novog zelenila koje je otporno na naše vremenske uslove.

- Skoro 90 odsto crnogoričnog zelenila koje je zasađeno prošle godine nije opstalo. Smatramo da bi trebalo da nam zasade otpornije sadnice koje brzo formiraju krošnju poput platana, bresta, jove ili čak graba - naglasio je Zrnić.

Sadnja

Programom zajedničke komunalne potrošnje za sadnju novih sadnica predviđeno je 10.000 KM. Iz preduzeća "Tamaris" su rekli da je proljetos zasađeno oko 100 mladih stabala u naseljima Rosulje i Nova varoš.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana