Уклањају 30 дотрајалих стабала у Новој вароши

Јасмина Перишић
Уклањају 30 дотрајалих стабала у Новој вароши

Бањалука - Становници Нове вароши више неће морати да стрепе од старог и сувог дрвећа јер су радници "Тамариса", по налогу Градске управе, почели да уклањају и орезују дотрајала стабла у дрворедима.

Портпарол предузећа "Тамарис" Слађана Бумбић-Дамјановић рекла је да је ово предузеће евидентирало око 30 сувих стабала у Новој вароши.

- У најлошијем стању су брезе, јер су се ове године сушиле не само у Бањалуци, већ и у другим градовима. У Новој вароши ћемо уклањати и суву брезу, али и јавор и сува четинарска стабла. Такође ћемо орезивати старе гране и обликовати крошње да не би случајно дошло до обрушавања на пролазнике. Садњу нових стабала планирамо када стане вегетација, послије 15. октобра - рекла је Бумбић-Дамјановић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Нова варош Манојла Зрнић каже да већ другу годину на списак приоритета мјесне заједнице, који достављају Градској управи, пишу захтјев за уклањање сувих стабала у овој мјесној заједници.

- Било је крајње вријеме да надлежни реагују. Наши дрвореди су већ дуже вријеме у веома лошем стању. У то се могла увјерити и Комисија за комуналне послове која је обишла стабла у нашој мјесној заједници. Када смо претходних мјесеци преко медија сазнали да се дрвореди уређују у другим дијеловима града, засметало нам је што то није урађено и код нас. Драго нам је ако смо коначно и ми дошли на ред - рекао је Зрнић.

У овој мјесној заједници сматрају да је најбоље рјешење садња новог зеленила које је отпорно на наше временске услове.

- Скоро 90 одсто црногоричног зеленила које је засађено прошле године није опстало. Сматрамо да би требало да нам засаде отпорније саднице које брзо формирају крошњу попут платана, бреста, јове или чак граба - нагласио је Зрнић.

Садња

Програмом заједничке комуналне потрошње за садњу нових садница предвиђено је 10.000 КМ. Из предузећа "Тамарис" су рекли да је прољетос засађено око 100 младих стабала у насељима Росуље и Нова варош.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана