Ubijenom Bratunčaninu uža specijalnost bila preprodaja eksploziva i oružja

Nebojša Tomašević
Ubijenom Bratunčaninu uža specijalnost bila preprodaja eksploziva i oružja

BANjA LUKA - Goran Petrović (33), koji je ubijen u subotu oko 23 časa u automobilu "golf 5" ispred porodične kuće u Bratuncu, svojevremeno je bio blizak saradnik Državne bezbjednosti Srbije, saznaje "Glas Srpske" od izvora bliskog istrazi.

Prema informacijama iz policije, on ima "podebeo dosije", a uža specijalnost mu je bila nabavka i preprodaja eksploziva i oružja.

Kako saznaje "Glas Srpske", u svojoj burnoj karijeri Petrović je prošao vojnu obuku "Crvenih beretki", a kao plaćenik sa 21 godinom učestvovao je u ratu u Zairu u Africi i borio se na strani tamošnje "vojne hunte".

Njegovo ubistvo, tvrdi naš izvor, strogo je naručeno i to zbog privatizacije autobuske stanice u Bratuncu, čiji je stvarni vlasnik neko iz kriminalnog miljea Srbije.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske je potvrđeno da je Petrović imao veze sa "kriminalnim miljeom u Republici Srbiji", gdje je hapšen tokom 2002. godine zbog posjedovanja eksploziva.

- Novih detalja o ovom ubistvu za javnost nema i istraga je u toku - saopšteno je iz MUP-a RS.

Dežurni tužilac Okružnog tužilaštva u Bijeljini Mira Medić je istakla da je utvrđeno da je Petrović pogođen sa više hitaca u glavu i leđa.

Prema saznanju "Glasa Srpske", Petrović je bio pripadnik jedinice "Crvenih beretki" kojom je komandovao Rajo Božović od 1994. do 1996. godine. Nakon toga prešao je u Crnu Goru u Jedinicu za posebne namjene i bio je lično obezbjeđenje Božovića, koji je u to vrijeme bio predsjednik FK "Zeta". Tu je "službovao" sve do 2001. godine. Petrović je bio i pripadnik obezbjeđenja predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja.

Početkom 2002. godine hapšen je u Beogradu zbog krijumčarenja 30 kilograma eksploziva. Tada su uhapšeni i njegov brat Dragan Petrović, zatim Marko Krajišnik i Milan Skopljak iz Zvornika i Sreten Nešković iz Bratunca. Hapšen je i zbog pronalaska 35 kilograma eksploziva u blizini memorijalnog centra u Potočarima u junu 2005. godine, ali zbog nedostatka dokaza je pušten.

Kriminalna grupa "Pauk"

Petrović je svojevremeno bio blizak i grupi "Pauk", koja je planirala atentat na Slobodana Miloševića i koja je osumnjičena za nelegalan izvoz oružja u zemlje koje su bile pod embargom.

Ova grupa uhapšena je 1999. godine, a činili su je Jugoslav Petrušić Dominik zvani Pauk, Milorad Pelemiš, Branko Vlačo, Slobodan Orašanin i Rade Petrović. Za ovu grupu su kružile priče da je riječ o obavještajcima Francuske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana