Убијеном Братунчанину ужа специјалност била препродаја експлозива и оружја

Небојша Томашевић
Убијеном Братунчанину ужа специјалност била препродаја експлозива и оружја

БAЊA ЛУКA - Горан Петровић (33), који је убијен у суботу око 23 часа у аутомобилу "голф 5" испред породичне куће у Братунцу, својевремено је био близак сарадник Државне безбједности Србије, сазнаје "Глас Српске" од извора блиског истрази.

Према информацијама из полиције, он има "подебео досије", а ужа специјалност му је била набавка и препродаја експлозива и оружја.

Како сазнаје "Глас Српске", у својој бурној каријери Петровић је прошао војну обуку "Црвених беретки", а као плаћеник са 21 годином учествовао је у рату у Заиру у Aфрици и борио се на страни тамошње "војне хунте".

Његово убиство, тврди наш извор, строго је наручено и то због приватизације аутобуске станице у Братунцу, чији је стварни власник неко из криминалног миљеа Србије.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске је потврђено да је Петровић имао везе са "криминалним миљеом у Републици Србији", гдје је хапшен током 2002. године због посједовања експлозива.

- Нових детаља о овом убиству за јавност нема и истрага је у току - саопштено је из МУП-а РС.

Дежурни тужилац Окружног тужилаштва у Бијељини Мира Медић је истакла да је утврђено да је Петровић погођен са више хитаца у главу и леђа.

Према сазнању "Гласа Српске", Петровић је био припадник јединице "Црвених беретки" којом је командовао Рајо Божовић од 1994. до 1996. године. Након тога прешао је у Црну Гору у Јединицу за посебне намјене и био је лично обезбјеђење Божовића, који је у то вријеме био предсједник ФК "Зета". Ту је "службовао" све до 2001. године. Петровић је био и припадник обезбјеђења предсједника СРС-а Војислава Шешеља.

Почетком 2002. године хапшен је у Београду због кријумчарења 30 килограма експлозива. Тада су ухапшени и његов брат Драган Петровић, затим Марко Крајишник и Милан Скопљак из Зворника и Сретен Нешковић из Братунца. Хапшен је и због проналаска 35 килограма експлозива у близини меморијалног центра у Поточарима у јуну 2005. године, али због недостатка доказа је пуштен.

Криминална група "Паук"

Петровић је својевремено био близак и групи "Паук", која је планирала атентат на Слободана Милошевића и која је осумњичена за нелегалан извоз оружја у земље које су биле под ембаргом.

Ова група ухапшена је 1999. године, а чинили су је Југослав Петрушић Доминик звани Паук, Милорад Пелемиш, Бранко Влачо, Слободан Орашанин и Раде Петровић. За ову групу су кружиле приче да је ријеч о обавјештајцима Француске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана