У Жељезница РС на добошу директорска возила од 170.000 КМ

Маријана Миљић
У Жељезница РС на добошу директорска возила од 170.000 КМ

Бањалука - Десет аутомобила управе "Жељезница РС", који ће ускоро бити понуђени на лицитацији да би били исплаћени радници који су предузеће добили на суду, процијењено је на око 170.000 марака.

Адвокат радника "Жељезница РС" Бранислав Цвијановић казао је да је судски вјештак завршио процјену аутомобила у предмету "Мирко Цвјетковић и други" и да ће одмах Основном суду у Добоју упутити захтјев да што прије закаже лицитацију. Радници су предузеће тужили због неисплаћеног топлог оброка и регреса.

- Вриједност ових десет аутомобила креће се у распону од 13.340 до 24.430 марака. Ријеч је о аутомобилима марке "рено", "дачија" и "ауди". Аутомобил "ауди А6" који користи генерални директор "Жељезница" Драган Савановић процијењен је на 13.340 марака - казао је Цвијановић.

Подсјетио је да ће на лицитацијама бити понуђено укупно 29 аутомобила, али да вриједност возила у два предмета још није процијењена.

Цвијановић је подсјетио и да је до сада са рачуна "Жељезница РС" скинуто 270.000 марака за измирење појединих пресуда које су радници добили против овог предузећа.

- Запљена новца са рачуна биће настављена, јер је активно још око 50 предмета на основу тужби 2.000 радника због умањења топлог оброка са 185 на 112 марака у периоду од 2012. до 2015. године и неисплаћеног регреса - навео је Цвијановић.

Директор овог предузећа Драган Савановић није се јављао на телефонске позиве, тако да смо остали ускраћени за коментар о томе да ли управа планира да ове године обнови возни парк с обзиром на то да ће највјероватније остати без садашњег.

Радници "Жељезница РС" поручују да возни парк треба да буде распродан и измирена дуговања према њима, ако већ нема другог рјешења.

- Ми само тражимо оно што нам према закону припада. Ништа друго. Једна од могућности да нам надокнаде тужбе које смо добили, поред запљене новца са рачуна, јесте и продаја имовине предузећа, односно у овом случају аутомобила - поручили су углас синдикалци.

Поред тужби због смањења топлог оброка и неисплаћеног регреса, радници су и почетком ове године поднијели нову тужбу против предузећа и то због неисплаћених топлих оброка и осталих накнада у 2016. години.

Протест

Радници "Жељезница РС" ће у петак мирним протестима  затражити од управе предузећа да редовно исплаћује плате и остале накнаде, али и да пролонгира отпуштање вишка запослених док не буде направљен план њиховог збрињавања. На протестима ће од управе затражити да поштује и исплаћује извршне пресуде по основу њихових тужби, али и да покрене одговорност појединаца који су "Жељезнице" довели у тренутно стање. Поводом најављеног протеста данас ће се у Бањалуци састати министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић и представници синдиката предузећа. Трнинић је раније изјавио да не види разлоге за штрајк, али да је то право радника које он не може и не жели да оспори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана