U Željeznica RS na dobošu direktorska vozila od 170.000 KM

Marijana Miljić
U Željeznica RS na dobošu direktorska vozila od 170.000 KM

Banjaluka - Deset automobila uprave "Željeznica RS", koji će uskoro biti ponuđeni na licitaciji da bi bili isplaćeni radnici koji su preduzeće dobili na sudu, procijenjeno je na oko 170.000 maraka.

Advokat radnika "Željeznica RS" Branislav Cvijanović kazao je da je sudski vještak završio procjenu automobila u predmetu "Mirko Cvjetković i drugi" i da će odmah Osnovnom sudu u Doboju uputiti zahtjev da što prije zakaže licitaciju. Radnici su preduzeće tužili zbog neisplaćenog toplog obroka i regresa.

- Vrijednost ovih deset automobila kreće se u rasponu od 13.340 do 24.430 maraka. Riječ je o automobilima marke "reno", "dačija" i "audi". Automobil "audi A6" koji koristi generalni direktor "Željeznica" Dragan Savanović procijenjen je na 13.340 maraka - kazao je Cvijanović.

Podsjetio je da će na licitacijama biti ponuđeno ukupno 29 automobila, ali da vrijednost vozila u dva predmeta još nije procijenjena.

Cvijanović je podsjetio i da je do sada sa računa "Željeznica RS" skinuto 270.000 maraka za izmirenje pojedinih presuda koje su radnici dobili protiv ovog preduzeća.

- Zapljena novca sa računa biće nastavljena, jer je aktivno još oko 50 predmeta na osnovu tužbi 2.000 radnika zbog umanjenja toplog obroka sa 185 na 112 maraka u periodu od 2012. do 2015. godine i neisplaćenog regresa - naveo je Cvijanović.

Direktor ovog preduzeća Dragan Savanović nije se javljao na telefonske pozive, tako da smo ostali uskraćeni za komentar o tome da li uprava planira da ove godine obnovi vozni park s obzirom na to da će najvjerovatnije ostati bez sadašnjeg.

Radnici "Željeznica RS" poručuju da vozni park treba da bude rasprodan i izmirena dugovanja prema njima, ako već nema drugog rješenja.

- Mi samo tražimo ono što nam prema zakonu pripada. Ništa drugo. Jedna od mogućnosti da nam nadoknade tužbe koje smo dobili, pored zapljene novca sa računa, jeste i prodaja imovine preduzeća, odnosno u ovom slučaju automobila - poručili su uglas sindikalci.

Pored tužbi zbog smanjenja toplog obroka i neisplaćenog regresa, radnici su i početkom ove godine podnijeli novu tužbu protiv preduzeća i to zbog neisplaćenih toplih obroka i ostalih naknada u 2016. godini.

Protest

Radnici "Željeznica RS" će u petak mirnim protestima  zatražiti od uprave preduzeća da redovno isplaćuje plate i ostale naknade, ali i da prolongira otpuštanje viška zaposlenih dok ne bude napravljen plan njihovog zbrinjavanja. Na protestima će od uprave zatražiti da poštuje i isplaćuje izvršne presude po osnovu njihovih tužbi, ali i da pokrene odgovornost pojedinaca koji su "Željeznice" doveli u trenutno stanje. Povodom najavljenog protesta danas će se u Banjaluci sastati ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i predstavnici sindikata preduzeća. Trninić je ranije izjavio da ne vidi razloge za štrajk, ali da je to pravo radnika koje on ne može i ne želi da ospori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana