Tužioci pod istragom neće imati privilegije

G. M.
Tužioci pod istragom neće imati privilegije

Sarajevo - Kolegijum tužilaca Tužilaštva BiH ocijenio je juče da je ta institucija spremna, odlučna i da ima kapacitet da se izbori sa poteškoćama na koje nailazi u radu.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Gordana Tadić istakla je da postupci koji su pokrenuti protiv njihovih tužilaca moraju biti sprovedeni po najvišim pravnim i profesionalnim standardima. Naglasila je i potrebu jačanja zajedništva i kolegijalnosti u tužilaštvu.

- Tužilaštvo će nastaviti intenzivno raditi na uspostavljanju vladavine prava. Rad će usmjeriti na najsloženije predmete u svim oblastima, a naročito u oblasti korupcije, organizovanog i privrednog kriminala, ratnih zločina i terorizma. Nastavićemo očuvanje profesionalnosti i digniteta institucije i sprečavanje pokušaja vaninstitucionalnog upliva u rad tužilaštva - zaključeno je na sjednici kolegijuma.

Navedeno je da tužilaštvo prihvata i razmatra opravdane primjedbe, ali da ocjenjuje štetnim i neosnovanim kritike i paušalne ocjene koje pojedinci iznose u medijima.

Najzvučnija tužilačka imena u Tužilaštvu BiH postali su akteri afera i mete istraga svojih kolega, što je dodatno diskreditovalo tu instituciju u koju je povjerenje i do sada bilo krhko. Posljednja u tom tužilačkom nizu našla se Diana Kajmaković, protiv koje je formiran predmet na osnovu podneska njenog kolege Bože Mihajlovića, koji je akter druge afere. Na meti istrage su bili ili su i dalje Oleg Čavka, Dubravko Čampara i suspendovani glavni tužilac Goran Salihović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana