Tužioci godišnje dizali 14 optužnica

Vedrana Kulaga
Tužioci godišnje dizali 14 optužnica

Banjaluka - Specijalno tužilaštvo RS podiglo je za devet godina rada 126 optužnica protiv 281 osobe za razna krivična djela, pokazuje izvještaj o njegovom radu.

U izvještaju o radu Specijalnog tužilaštva, koji je stigao u Narodnu skupštinu RS, obuhvaćen je period od osnivanja u oktobru 2006. do 23. septembra ove godine. Specijalno tužilaštvo, koje je osnovano s ciljem da istražuje najteže i najveće slučajeve kriminala, u prosjeku je godišnje podizalo 14 optužnica. Ipak, broj optužnica je varirao, pa je 2013. podignuto 24, a godinu kasnije svega jedna. U izvještaju je istaknuto da je na osnovu njihovih optužnica pravosnažno osuđeno 179 lica na ukupne kazne od 495 godina i mjesec zatvora. Uslovno je osuđeno 12 lica, novčana kazna kao glavna ili sporedna izrečena je za 41 lice u ukupnom iznosu od 276.000 maraka, a oslobođeno je 29 osoba. Sudovi su na osnovu optužnica Specijalnog tužilaštva u 87,92 odsto slučajeva izricali osuđujuće, a u 12,08 odsto oslobađajuće presude. Specijalno tužilaštvo se pohvalilo da je na osnovu presuda oduziman novac, akcije, vozila, avion i druga oprema u ukupnoj vrijednosti od oko 15 miliona maraka.

- To je izuzetno visoka uspješnost u procesuiranju krivičnih djela organizovanog kriminala i koruptivnih krivičnih djela i prevazilazi prosjek ne samo u RS nego i u BiH - ocijenio je glavni specijalni tužilac Miodrag Bajić.

Podaci iz izvještaja, ocijenio je Bajić, pokazuju da su radili veoma ozbiljno i profesionalno.

- Ipak, treba uložiti još mnogo napora, ali i raditi na promjeni Zakona o suzbijanju organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala da bi jasno bila propisana krivična djela za koja je nadležno Specijalno tužilaštvo. Time bi bilo izbjegnuto manipulisanje u javnosti o tome da li je neko krivično djelo iz nadležnosti ovog tužilaštva ili ne - naglasio je Bajić.

Narodna skupština trebalo bi na zahtjev Ministarstva pravde RS da razmatra izvještaj o radu Specijalnog tužilaštva na sjednici zakazanoj za 20. oktobar. Član skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Milanko Mihajlica ocijenio je da Specijalno tužilaštvo nije opravdalo očekivanja i da treba da bude ukinuto. Mihajlica je naglasio da za to postoji više razloga, a da će argumente iznijeti u skupštinskoj raspravi.

- To što oni insistiraju na tome da je većina optužnica potvrđena ne znači da su se bavili ozbiljnim istragama i predmetima - rekao je Mihajlica i dodao da su čak i predsjednik RS Milorad Dodik i vladajuće stranke tvrdili da Specijalno tužilaštvo nije uradilo posao zbog kojeg je formirano.

Kapaciteti

Miodrag Bajić je ocijenio da je potrebno i ojačati kapacitete Specijalnog tužilaštva i zaposliti više tužilaca, istražilaca i drugih lica koja rade na otkrivanju i gonjenju počinilaca najtežih krivičnih djela. Osim toga, kako je naveo, potrebno je ojačati kapacitete u smislu materijalne i tehničke opremljenosti. U Specijalnom tužilaštvu lani je radilo pet tužilaca, deset tužilačkih istražilaca, pet stručnih saradnika i 21 osoba kao administrativno osoblje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana