Траже примјену кривичног закона СФРЈ, а не КЗ БиХ

Срна
Траже примјену кривичног закона СФРЈ, а не КЗ БиХ

Бањалука - Породице осумњичених, оптужених и осуђених припадника Војске и МУП-а Републике Српске за ратне злочине пред Судом и Тужилаштвом БиХ траже да представници српског народа у институцијама власти предузму све да према оптуженим и осуђеним припадницима буде примијењен Кривични закон СФРЈ из 1976. године, који је важио у вријеме када је почињено кривично дјело, а не Кривични закон БиХ из 2003. године.

Породице траже да се посебно инсистира на примјени тог закона и за члан 172 Кривичног закона БиХ /Злочин против човјечности/, јер је према том члану осуђено више од 90 одсто Срба за ратне злочине.

"У свим новим предметима Срби се оптужују по том члану, јер је прописана казна од 45 година затвора", наводи се у писму представницима српског народа у институцијама Српске и БиХ.

Породице траже и да се прекине са праксом Тужилаштва БиХ када је ријеч о изнуђивању изјава свједока, као и да Агенција за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ и Високи судски у тужилачки савјет БиХ истраже досадашње случајеве такве праксе.

"Тражимо да се лажни свједоци подвргну испитивању на полиграфу. Познато нам је да то не може бити материјални доказ на суду, али може бити индиција да су свједоци под притиском Тужилаштва или из користољубља лагали и повод за понављање поступка невино осуђених Срба. Ми смо спремни да доставимо податке за такве свједоке", поручује се у писму.

Породице осумњичених, оптужених и осуђених припадника Војске и МУП-а Републике Српске за ратне злочине пред Судом и Тужилаштвом БиХ траже од српских представника у власти да формирају тим правника који би проучио пресуде Срба, посјетио осуђене у затвору и увјерио се у њихове наводе.

"Тражимо да утичете на представнике српског народа у Српској да постигну јединство у заштити припадника Војске и МУП-а Републике Српске који су се борили и створили Српску, а који су невини осуђени и нажалост криви само зато што су Срби", истиче се у писму у коме се упозорава на незаконито поступање Суда и Тужилаштва БиХ.

Породице осумњичених, оптужених и осуђених припадника Војске и МУП-а Републике Српске за ратне злочине траже да овај проблем буде предочен свим релевантним домаћим и међународним институцијама с циљем заштите основних људских права и слобода.

Када је ријеч о структуралном дијалогу о правосуђу с Европском комисијом, у писму се оцјењује да још не постоји добра воља код одређених структура у Сарајеву да се реформа правосуђа у БиХ спроведе у складу са захтјевима и стандардима земаља ЕУ, те да се послије мишљења Венецијанске комисије од 18. јуна 2012. године, у БиХ још није престало са ретроактивном примјеном Кривичног закона БиХ према оптуженим за ратне злочине.

"И даље се недосљедно примјењује пресуда Европског суда за људска права у предмету жМактоуф и Дамјановић против БиХж, гдје је јасно изнесен став Суда да је забрањена ретроактивна примјена Кривичног закона БиХ", наводи се у писму.

У овом документу се истиче да Суд БиХ, Тужилаштво БиХ и Високи судски и тужилачки савјет БиХ представљају неуставне категорије, наметнуте одлукама високих представника у БиХ, као и да је уставно начело о подјели власти на законодавну, судску и извршну, у овом "нечувеном свјетском преседану до темеља погажено".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана