Traže primjenu krivičnog zakona SFRJ, a ne KZ BiH

Srna
Traže primjenu krivičnog zakona SFRJ, a ne KZ BiH

Banjaluka - Porodice osumnjičenih, optuženih i osuđenih pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske za ratne zločine pred Sudom i Tužilaštvom BiH traže da predstavnici srpskog naroda u institucijama vlasti preduzmu sve da prema optuženim i osuđenim pripadnicima bude primijenjen Krivični zakon SFRJ iz 1976. godine, koji je važio u vrijeme kada je počinjeno krivično djelo, a ne Krivični zakon BiH iz 2003. godine.

Porodice traže da se posebno insistira na primjeni tog zakona i za član 172 Krivičnog zakona BiH /Zločin protiv čovječnosti/, jer je prema tom članu osuđeno više od 90 odsto Srba za ratne zločine.

"U svim novim predmetima Srbi se optužuju po tom članu, jer je propisana kazna od 45 godina zatvora", navodi se u pismu predstavnicima srpskog naroda u institucijama Srpske i BiH.

Porodice traže i da se prekine sa praksom Tužilaštva BiH kada je riječ o iznuđivanju izjava svjedoka, kao i da Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ i Visoki sudski u tužilački savjet BiH istraže dosadašnje slučajeve takve prakse.

"Tražimo da se lažni svjedoci podvrgnu ispitivanju na poligrafu. Poznato nam je da to ne može biti materijalni dokaz na sudu, ali može biti indicija da su svjedoci pod pritiskom Tužilaštva ili iz koristoljublja lagali i povod za ponavljanje postupka nevino osuđenih Srba. Mi smo spremni da dostavimo podatke za takve svjedoke", poručuje se u pismu.

Porodice osumnjičenih, optuženih i osuđenih pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske za ratne zločine pred Sudom i Tužilaštvom BiH traže od srpskih predstavnika u vlasti da formiraju tim pravnika koji bi proučio presude Srba, posjetio osuđene u zatvoru i uvjerio se u njihove navode.

"Tražimo da utičete na predstavnike srpskog naroda u Srpskoj da postignu jedinstvo u zaštiti pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske koji su se borili i stvorili Srpsku, a koji su nevini osuđeni i nažalost krivi samo zato što su Srbi", ističe se u pismu u kome se upozorava na nezakonito postupanje Suda i Tužilaštva BiH.

Porodice osumnjičenih, optuženih i osuđenih pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske za ratne zločine traže da ovaj problem bude predočen svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama s ciljem zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Kada je riječ o strukturalnom dijalogu o pravosuđu s Evropskom komisijom, u pismu se ocjenjuje da još ne postoji dobra volja kod određenih struktura u Sarajevu da se reforma pravosuđa u BiH sprovede u skladu sa zahtjevima i standardima zemalja EU, te da se poslije mišljenja Venecijanske komisije od 18. juna 2012. godine, u BiH još nije prestalo sa retroaktivnom primjenom Krivičnog zakona BiH prema optuženim za ratne zločine.

"I dalje se nedosljedno primjenjuje presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu žMaktouf i Damjanović protiv BiHž, gdje je jasno iznesen stav Suda da je zabranjena retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH", navodi se u pismu.

U ovom dokumentu se ističe da Sud BiH, Tužilaštvo BiH i Visoki sudski i tužilački savjet BiH predstavljaju neustavne kategorije, nametnute odlukama visokih predstavnika u BiH, kao i da je ustavno načelo o podjeli vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, u ovom "nečuvenom svjetskom presedanu do temelja pogaženo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana