Traga se za još dvojicom odbjeglih migranata, Centru potrebno još radnika

nezavisne.com
Traga se za još dvojicom odbjeglih migranata, Centru potrebno još radnika

Sarajevo - Traga se za još dvojicom od ukupno 15 migranata koji su u utorak pokušali bijeg iz Imigracionog centra u Istočnom Sarajevu, dok su ostali pronađeni i vraćeni u Centar, kazao je za “Nezavisne” Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

“Na svu sreću, migranti koji su još u bjekstvu nisu lica koja predstavljaju prijetnju stanovništvu”, izjavio je Ujić.

Naglasio je da su u Službi za poslove sa strancima BiH u ovoj migrantskoj krizi dobili odobrenja da prime svega 12 zaposlenih.

“Ja sam i ranije govorio o potrebi jačanja kapaciteta zaposlenih, prije svega Granične policije. Što se tiče Granične policije, tamo prođe dnevno 100 ilegalnih migranata, a broj zaposlenih je kao prije deset godina. Normalno je da nam fali i inspektora i ovlaštenih službenih lica, koja rade na obezbjeđenju i pratnji ilegalnih migranata”, naglasio je Ujić.

Dodao je da, migracioni centar nije ni pritvorska jedinica ni zatvor te da ne postoje uslovi da tu budu primljena lica ni koja su kriminogena niti ona koja imaju neke namjere.

“To je centar za zadržavanje zatvorenog tipa, gdje imate lica koja treba u redovnom postupku readmisije vratiti ili u državu iz koje su ušli u BiH ili u države porijekla. Migranti koji su pobjegli bili su migranti koji su tu bili dugo i trebalo je da se izvrši postupak readmisije, ali smo mi znali da ta lica ne žele da se vrate niti u državu porijekla niti u državu iz koje su ušli u BiH”, rekao je Ujić te dodao da su službenici u imigracionom centru brzim reakcijama spriječili “dosta toga”.

Kako je ranije saopšteno u Službi za poslove sa strancima BiH, bijeg je u utorak pokušalo 15 migranata, ali devet njih je brzom reakcijom spriječeno u tom naumu, dok ih je šest uspjelo preskočiti ogradu i pobjeći.

Ubrzo nakon toga dvojica od njih su pronađena i vraćena u Imigracioni centar, a kasnije su pronađena još dvojica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana