Сумњиво потрошено 610 милиона марака

Ведрана Кулага
Сумњиво потрошено 610 милиона марака

Сарајево - Десет институција БиХ које су прошле године заједно потрошиле око 610 милиона КМ добиле су од ревизора мишљење са резервом уз скретање пажње, што значи да је готово двије трећине новца из буџета институција БиХ потрошено на сумњив начин.

Канцеларија за ревизију институција БиХ објавила је у петак ревизорске извјештаје за 74 институције у којима је дата оцјена њиховог рада у току 2016. године. Ревизори су исказали 40 позитивних мишљења уз скретање пажње, 23 чиста позитивна мишљења и десет са резервом. Финансијска дисциплина је попустила, с обзиром на то да су четири институције више добиле мишљење с резервом него годину раније. Ревизори нису дали мишљење о финансијском пословању Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, чијим подацима немају приступа.

Мишљење са резервом уз скретање пажње добили су министарства безбједности, одбране и иностраних послова, Тужилаштво, Високи судски и тужилачки савјет, Управа за индиректно опорезивање, Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података, Дирекција за координацију полицијских тијела, Агенција за истраге и заштиту и Гранична полиција.

- Институције које су добиле мишљење с резервом уз скретање пажње у укупном извршењу буџета институција БиХ учествују са 68,40 одсто. Укупно извршење буџета ревидираних институција за 2016. годину износило је 891,92 милиона КМ - казали су у Канцеларији за ревизију институција БиХ.

Најчешћи разлози због којих је исказивано мишљење с резервом су, као и ранијих година, неправилности и недостаци у процесу јавних набавки, спровођењу пописа имовине, средстава и обавеза и у реализацији капиталних улагања. У мишљењу ревизора институцијама је пажња скренута и на интерне контроле и старе бољке - нетранспарентно трошење новца за свакодневне трошкове.

- Правила и процедуре потрошње и понашања нису довољно јасни и прецизни, односно креирани су тако да остављају простор за двосмислено и слободно тумачење и ненамјенско коришћење јавног новца. Проблем транспарентности и рационалног трошења новца се посебно истиче код расхода, гдје је танка нит између приватне и јавне употребе, односно код коришћења службених аутомобила, трошкова репрезентације и телефона, путних трошкова и сличних - нагласили су ревизори.

Руководству институција су посебну пажњу скренули и на нетранспарентно запошљавање кроз дугорочни ангажман запослених путем уговора о дјелу и на чињеницу да је број запослених у неким институцијама већи него што је одобрено Законом о буџету. Пажња је поново скренута и на трошкове који настају по основу изгубљених судских спорова, уз оцјену да им се не посвећује довољно пажње.

Главни ревизор БиХ Драган Вранкић каже да од ове године дају два одвојена мишљења. Прво се односи на тачност и истинитост финансијских извјештаја, а друго на усклађеност активности са законима и другим прописима.

- Промјене у методологији одразиле су се и на број и формулацију изречених мишљења - казао је Вранкић.

Институцијама су дате 544 препоруке, односно 23 више него у извјештајима за 2015. годину.

Институције БиХ које су добиле мишљење са резервом уз скретање пажње

* Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података

- изградња зграде сједишта не иде планираном динамиком, интерне ревизије нису усклађене

* Дирекција за координацију полицијских тијела

- исплата полицијског додатка мимо правила, нема активности на попису имовине, недостаци у процесу јавних набавки

* Агенција за истраге и заштиту

- додатак на плату без законског акта, недостаци у процесу јавних набавки

* Гранична полиција

- додатак на плату без законског акта, недостаци у процесу јавних набавки

* Министарство безбједности

- недостаци у процесу јавних набавки, лоша контрола употребе возила, пропусти код уговора о дјелу

* Министарство одбране

- нема пописа војне имовине, судски спорови, недостаци у процесу јавних набавки

* Министарство иностраних послова

- погрешне евиденције, недостаци у процесу јавних набавки, неусвајање закона о спољним пословима

* Тужилаштво

- недостаци у процесу јавних набавки, неевидентиране обавезе за услуге ексхумација, спорови из радних односа

* Високи судски и тужилачки савјет

- недостаци у процесу јавних набавки, спорне исплате накнада за рад и путних трошкова

* Управа за индиректно опорезивање

- набавка и опремање објеката нису ишли према плану, већи број запослених од предвиђеног, није регулисана исплата накнада члановима Управног одбора

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана