Srbija neće ostaviti na cjedilu Srbe u BiH

Priredila: Vedrana Kulaga
Srbija neće ostaviti na cjedilu Srbe u BiH

Beograd - Srbija želi dobre odnose sa BiH, ali ne može i neće nikada ostaviti na cjedilu srpski narod u BiH čiji su vitalni interes mir i stabilnost.

Glavna je to poruka sa jučerašnjih sastanaka predsjednika RS Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića sa srpskim rukovodstvom na kojima su dominirale teme u vezi sa posljednjim dešavanjima i narastajućim tenzijama u BiH.

Dodik je ukazao premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na organizovanu kampanju koja se u BiH, ali i u nekim drugim zemljama, vodi protiv RS i srpskog naroda.

- Srpska vidi svog saveznika, prije svega, u Srbiji i očekuje da njena Vlada i organi u skladu sa Dejtonskim sporazumom pruže punu podršku i pomognu u zaštiti RS od svih vidova ugrožavanja. Vidljivo je da se orkestrirano krenulo na RS od strane vjerskih i političkih krugova Bošnjaka i Hrvata. Očigledno je da postoji njihov dogovor da se uđe u novu fazu odnosa prema RS - rekao je Dodik.

Dodao je da je problem to što vlast i opozicija u RS imaju različite poglede na dešavanja.

- Nemoguće je da u Sarajevu prolaze odluke kako prolaze i da ne reaguju srpski predstavnici. Mi ne možemo da prihvatimo činjenicu da se stvari rješavaju na način kako to čine u Sarajevu. Sarajevo može da bude i srpski i bošnjački i hrvatski centar ako se uvažavaju interesi svih naroda, ali u zadnje vrijeme vidimo da se samo promovišu bošnjački interesi - naveo je Dodik i dodao da u RS nema krize, već različitih političkih pogleda i da institucije funkcionišu.

Vučić je kazao da su mir i stabilnost vitalni interesi srpskog naroda, ma gdje živio.

- Srbija će uvek insistirati na opstanku i boljoj budućnosti srpskog naroda u RS i dobrim i prijateljskim odnosima sa BiH u celini - istakao je Vučić.

Svoje viđenje stanja i odnosa u BiH Vučiću je prenio i Ivanić koji je istakao da se Srbi u BiH poslije mnogo godina opet osjećaju usamljeni i da strahuju od nastavka preglasavanja u organima BiH, koje je počelo odlukom o popisu stanovništva, i od ugrožavanja nacionalnih interesa Srba u BiH. Naglasio je da istupi poglavara Islamske zajednice i Katoličke crkve u BiH i retorika političara iz FBiH vraćaju građane u rane devedesete godine prošlog vijeka.

- To mora biti zaustavljeno jer time ugrožavaju mir i stabilnost i stvaraju nesigurnost, posebno kod pripadnika srpskog naroda. Iskreno se nadam da će to biti na vrijeme shvaćeno i da će se BiH vratiti na put ostvarivanja - kazao je Ivanić.

On je razgovarao i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem koji je poručio da Srbija godinama ulaže velike napore da očuva stabilnost regiona, ali da nema uvijek punu podršku susjednih zemalja. Istakao je da pojedini političari, zarad uskogrudih a kratkoročnih političkih benefita, često podstiču tenzije među narodima koji žive u regionu i time nanose ogromnu štetu pomirenju među građanima i državama.

- Ovo se posebno odnosi na BiH u kojoj se stanje ubrzano pogoršava. Budućnost celog Balkana je u saradnji - naglasio je Nikolić.

Balkan

Situacija u BiH juče je bila tema i skupa u Beogradu pod nazivom "Paljenje Balkana - od Makedonije od RS".

Milorad Dodik je kazao da Srpska nikada nije bila lišena opasnosti da nestane, da ta opasnost i danas postoji, posebno kada u BiH postoje stranci koji su pomalo frustrirani svojim neuspjehom da dovedu do kraja razgradnju RS. Istakao je da je na mnogim sastancima bio izložen prijetnjama kada je traženo da pravi ustupke, poput insistiranja da se promijeni ime RS, da bude biran jedan predsjednik BiH, koji bi po pravilu uvijek bio Bošnjak, da bude ukinuta policija RS...

- Kada sam sve to odbijao, bilo je prijećeno i meni i mojoj porodici. Zato je sada borba u vezi sa popisom - kaže Dodik.

Predsjednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, koji je bio domaćin skupa, Stevica Deđanski smatra da je region izložen raznim vrstama mirnodopske agresije da bi u RS, Makedoniji i na kraju moguće u Srbiji bili dovedeni na vlast oni koji su po volji Zapada i koji će bespogovorno slušati i raditi ono što Zapad traži od njih. Govornici na skupu su ocijenili da je destabilizacija Balkana očigledan proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana