Србија неће оставити на цједилу Србе у БиХ

Приредила: Ведрана Кулага
Србија неће оставити на цједилу Србе у БиХ

Београд - Србија жели добре односе са БиХ, али не може и неће никада оставити на цједилу српски народ у БиХ чији су витални интерес мир и стабилност.

Главна је то порука са јучерашњих састанака предсједника РС Милорада Додика и члана Предсједништва БиХ из РС Младена Иванића са српским руководством на којима су доминирале теме у вези са посљедњим дешавањима и нарастајућим тензијама у БиХ.

Додик је указао премијеру Србије Александру Вучићу на организовану кампању која се у БиХ, али и у неким другим земљама, води против РС и српског народа.

- Српска види свог савезника, прије свега, у Србији и очекује да њена Влада и органи у складу са Дејтонским споразумом пруже пуну подршку и помогну у заштити РС од свих видова угрожавања. Видљиво је да се оркестрирано кренуло на РС од стране вјерских и политичких кругова Бошњака и Хрвата. Очигледно је да постоји њихов договор да се уђе у нову фазу односа према РС - рекао је Додик.

Додао је да је проблем то што власт и опозиција у РС имају различите погледе на дешавања.

- Немогуће је да у Сарајеву пролазе одлуке како пролазе и да не реагују српски представници. Ми не можемо да прихватимо чињеницу да се ствари рјешавају на начин како то чине у Сарајеву. Сарајево може да буде и српски и бошњачки и хрватски центар ако се уважавају интереси свих народа, али у задње вријеме видимо да се само промовишу бошњачки интереси - навео је Додик и додао да у РС нема кризе, већ различитих политичких погледа и да институције функционишу.

Вучић је казао да су мир и стабилност витални интереси српског народа, ма гдје живио.

- Србија ће увек инсистирати на опстанку и бољој будућности српског народа у РС и добрим и пријатељским односима са БиХ у целини - истакао је Вучић.

Своје виђење стања и односа у БиХ Вучићу је пренио и Иванић који је истакао да се Срби у БиХ послије много година опет осјећају усамљени и да страхују од наставка прегласавања у органима БиХ, које је почело одлуком о попису становништва, и од угрожавања националних интереса Срба у БиХ. Нагласио је да иступи поглавара Исламске заједнице и Католичке цркве у БиХ и реторика политичара из ФБиХ враћају грађане у ране деведесете године прошлог вијека.

- То мора бити заустављено јер тиме угрожавају мир и стабилност и стварају несигурност, посебно код припадника српског народа. Искрено се надам да ће то бити на вријеме схваћено и да ће се БиХ вратити на пут остваривања - казао је Иванић.

Он је разговарао и са предсједником Србије Томиславом Николићем који је поручио да Србија годинама улаже велике напоре да очува стабилност региона, али да нема увијек пуну подршку сусједних земаља. Истакао је да поједини политичари, зарад ускогрудих а краткорочних политичких бенефита, често подстичу тензије међу народима који живе у региону и тиме наносе огромну штету помирењу међу грађанима и државама.

- Ово се посебно односи на БиХ у којој се стање убрзано погоршава. Будућност целог Балкана је у сарадњи - нагласио је Николић.

Балкан

Ситуација у БиХ јуче је била тема и скупа у Београду под називом "Паљење Балкана - од Македоније од РС".

Милорад Додик је казао да Српска никада није била лишена опасности да нестане, да та опасност и данас постоји, посебно када у БиХ постоје странци који су помало фрустрирани својим неуспјехом да доведу до краја разградњу РС. Истакао је да је на многим састанцима био изложен пријетњама када је тражено да прави уступке, попут инсистирања да се промијени име РС, да буде биран један предсједник БиХ, који би по правилу увијек био Бошњак, да буде укинута полиција РС...

- Када сам све то одбијао, било је пријећено и мени и мојој породици. Зато је сада борба у вези са пописом - каже Додик.

Предсједник Центра за развој међународне сарадње, који је био домаћин скупа, Стевица Деђански сматра да је регион изложен разним врстама мирнодопске агресије да би у РС, Македонији и на крају могуће у Србији били доведени на власт они који су по вољи Запада и који ће беспоговорно слушати и радити оно што Запад тражи од њих. Говорници на скупу су оцијенили да је дестабилизација Балкана очигледан процес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана