Службеници извлаче из касе четири милиона

Ведрана Кулага
Службеници извлаче из касе четири милиона

Сарајево - У министарствима, агенцијама, канцеларијама и другим институцијама на нивоу БиХ запослено је око 3.800 службеника, а план је да у идућем периоду за њихово запошљавање, обуку и заштиту буде искеширано више од четири милиона марака.

Дио политичке јавности и представника невладиног сектора дуже вријеме истиче да је потребно увести више реда и повећати транспарентност када је ријеч о запошљавању у администрацији на нивоу БиХ, гдје је има укупно 75 институција. Неријетко се може чути и да реформа јавне управе, која је у процесу више година, до сада није дала очекиване резултате, иако је у те послове уложено неколико милиона властитих и донаторских средстава.

Нова рачуница, која показује да ће за додатна усавршавања до 2022. године бити издвојено 4,11 милиона КМ, објелодањена је у средњорочном плану рада Агенције за државну службу БиХ.

Од укупног износа, у периоду од 2020. до 2022. године, за запошљавање и заштиту права државних службеника планирано је 2,75 милиона КМ, док је за стручно усавршавање планирано 1,36 милиона.

- Евентуална недостајућа средства у редовном буџету, која би требало да буду обезбијеђена у складу са потребама и могућим изазовима до 2022. године, биће обезбијеђена кроз преструктурирање постојећих одобрених средстава у оквиру законских могућности. Ова два програма су међусобно повезана и чине окосницу развојног дјеловања у контексту подршке у унапређењу људских потенцијала државне службе да одговори потребама - наведено је у плану рада.

Из невладиног сектора поручују да се мора улагати у администрацију, али и да се уложени новац мора показати кроз резултате рада.

- Треба запошљавати што квалитетније особе, али су обуке неминовне. Недавно је речено да је у реформу правосуђа уложено неколико десетина милиона марака, а горе је него икад. Цијена обука није проблем, већ то што нема мониторинга да се види учинак уложеног новца, односно да ли знања која су стекли правдају уложено - рекао је за “Глас Српске” предсједник Центра за заступање грађанских интереса Зоран Иванчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана