Službenici izvlače iz kase četiri miliona

Vedrana Kulaga
Službenici izvlače iz kase četiri miliona

Sarajevo - U ministarstvima, agencijama, kancelarijama i drugim institucijama na nivou BiH zaposleno je oko 3.800 službenika, a plan je da u idućem periodu za njihovo zapošljavanje, obuku i zaštitu bude iskeširano više od četiri miliona maraka.

Dio političke javnosti i predstavnika nevladinog sektora duže vrijeme ističe da je potrebno uvesti više reda i povećati transparentnost kada je riječ o zapošljavanju u administraciji na nivou BiH, gdje je ima ukupno 75 institucija. Nerijetko se može čuti i da reforma javne uprave, koja je u procesu više godina, do sada nije dala očekivane rezultate, iako je u te poslove uloženo nekoliko miliona vlastitih i donatorskih sredstava.

Nova računica, koja pokazuje da će za dodatna usavršavanja do 2022. godine biti izdvojeno 4,11 miliona KM, objelodanjena je u srednjoročnom planu rada Agencije za državnu službu BiH.

Od ukupnog iznosa, u periodu od 2020. do 2022. godine, za zapošljavanje i zaštitu prava državnih službenika planirano je 2,75 miliona KM, dok je za stručno usavršavanje planirano 1,36 miliona.

- Eventualna nedostajuća sredstva u redovnom budžetu, koja bi trebalo da budu obezbijeđena u skladu sa potrebama i mogućim izazovima do 2022. godine, biće obezbijeđena kroz prestrukturiranje postojećih odobrenih sredstava u okviru zakonskih mogućnosti. Ova dva programa su međusobno povezana i čine okosnicu razvojnog djelovanja u kontekstu podrške u unapređenju ljudskih potencijala državne službe da odgovori potrebama - navedeno je u planu rada.

Iz nevladinog sektora poručuju da se mora ulagati u administraciju, ali i da se uloženi novac mora pokazati kroz rezultate rada.

- Treba zapošljavati što kvalitetnije osobe, ali su obuke neminovne. Nedavno je rečeno da je u reformu pravosuđa uloženo nekoliko desetina miliona maraka, a gore je nego ikad. Cijena obuka nije problem, već to što nema monitoringa da se vidi učinak uloženog novca, odnosno da li znanja koja su stekli pravdaju uloženo - rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Centra za zastupanje građanskih interesa Zoran Ivančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana