Sječa zapošljavanja rodbine i prijatelja

Vedrana Kulaga
Sječa zapošljavanja rodbine i prijatelja

Sarajevo - Masovno angažovanje ogromnog i uglavnom nepotrebnog broja saradnika po ugovoru o djelu i za privremene i povremene poslove, koje svake godine iz budžeta institucija BiH izvlači milione maraka, od iduće godine trebalo bi da postane prošlost.

Savjet ministara BiH usvojio je na jučerašnjoj sjednici plan postupanja na osnovu preporuka Kancelarije za reviziju institucija BiH koje su date nakon revizije učinka u toku koje su se revizori bavili ugovorima o djelu. U planu, koji je sačinilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, sažete su preporuke revizora, način realizacije, nosioci aktivnosti i rokovi za sprovođenje mjera koje bi trebalo da stanu u kraj potpuno nekontrolisanom i netransparentnom zapošljavanju činovnika na osnovu ugovora o djelu. Osim zavođenja reda, sprovođenje ovog plana trebalo bi da donese i uštede budžetskog novca.

Osam aktivnosti

U Ministarstvu finansija i trezora preciziraju da je planom definisano osam aktivnosti koje će ministarstva, Savjet ministara i Parlament BiH sprovesti u definisanim rokovima s ciljem ušteda i usvajanja jedinstvenih pravila i procedura za ugovore o djelu i privremene i povremene poslove.

- Na nadležnim institucijama je, nakon što su ministri dali zeleno svjetlo predloženom planu, da obavezno regulišu u kojim slučajevima će biti dozvoljeno zaključivanje ovakvih ugovora i za koje poslove - kažu u Ministarstvu.

U svrhu namjenskog trošenja novca, institucije treba da naprave vlastite planove potreba za ugovorima o djelu i da ih imaju u vidu kada pripremaju budžetske zahtjeve. Među aktivnostima je izmjena i dopuna Zakona o radu u institucijama BiH do 31. decembra kako bi se obezbijedile polazne zakonske pretpostavke za zaključivanje ugovora o djelu i preciznije odredili uslovi za njihovo sklapanje. Ove izmjene treba da prihvati Parlament BiH.

Savjet ministara će, kako je predviđeno, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu tih izmjena i dopuna definisati jedinstvena pravila i procedure o upravljanju ugovorima o djelu i o povremenim i privremenim poslovima.

- Ministarstvo finansija i trezora treba da uspostavi mehanizme za analizu i kontrolu te da obezbijedi pouzdane evidencije o izdacima po ovim ugovorima u institucijama BiH - istakli su u Ministarstvu.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH Boško Tomić smatra da je neophodno zakonski regulisati pitanje zapošljavanja osoba po osnovu ugovora o djelu. Ističe da je krajnje neprihvatljiva sadašnja situacija u kojoj saradnike zapošljavaju na popunjena mjesta kako bi radili čak i poslove za koje već imaju stalno zaposlene radnike.

- Mora se uvesti reda u zapošljavanje u institucijama BiH jer je u proteklom periodu bilo mnogo slučajeva netransparentnog prijema novih radnika. Ovaj plan aktivnosti treba da zaustavi takvu praksu, jer bismo imali jasne principe, ali i ostvarili određene uštede. Naravno, glavni uslov je da svi sprovode taj plan - rekao je Tomić.

Propusti i nedostaci

Da se saradnici po ugovoru o djelu te na privremenim i povremenim poslovima angažuju uglavnom bespotrebno i mimo procedura, godinama upozorava i Kancelarija za reviziju institucija BiH. Izvještaj o reviziji učinka "Upravljanje ugovorima o djelu i ugovorima o privremenim i povremenim poslovima u institucijama BiH", koji je ove godine sačinila Kancelarija pokazao je da nema jedinstvenih pravila i procedura u pogledu angažmana saradnika putem ugovora o djelu, za visinu naknade, trajanje ugovora te izvještaja o obavljenom poslu.

Prema podacima iz posljednjih nekoliko revizorskih izvještaja, godišnje se iz budžeta institucija BiH izdvaja najmanje sedam miliona KM za nekoliko hiljada ugovora o djelu i ugovore o privremenim i povremenim poslovima. Revizori su utvrdili da budžetski zahtjevi institucija ne sadrže analize i motive za sklapanje ugovora te da mnoge institucije angažuju spoljne saradnike za obavljanje istih ili sličnih poslova koji su već definisani pravilnicima o sistematizaciji radnih mjesta, te da Ministarstvo finansija i trezora nema evidenciju o utrošenim sredstvima za te ugovore. Nadležnima su revizori podvukli da većina institucija zaključuje ugovore netransparentno i da nemaju informacije o efektima realizovanih ugovora.

Ugovori o djelu često služe i za uhljebljenje rodbine, a to se pokazalo u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH koje je za rad u prošloj godini od revizora dobilo mišljenje s rezervom upravo zbog ovih ugovora. Zahvaljujući ugovorima o djelu umjesto stručnih angažovane su osobe bliske ljudima u vrhu Ministarstva, a jedan od glavnih kriterijuma bile su rodbinske veze. Na taj način je i sam ministar Damir Ljubić angažovao svoje sestriće i sestričine, a njegovim stopama išli su i ostali funkcioneri u Ministarstvu, koje je na osnovu ugovora o djelu angažovalo 57 osoba, među kojima su bili savjetnici, konsultanti, prevodioci, vozači, arhivari i drugi radnici.

Putne isprave

Savjet ministara usvojio je juče Pravilnik o cijeni putnih isprava, koji predviđa uvođenje nove generacije pasoša. BiH će biti prva zemlja u svijetu sa novom generacijom pasoša koja ispunjava četiri uslova - lasersku personalizaciju, onlajn akviziciju podataka, polikarbonat stranicu sa podacima i sliku u boji. Cijena pasoša koji važi deset godina je 50 KM za odrasle, za djecu od tri do 18 godina pasoš važi pet godina i košta 40 KM, dok se za djecu koja nisu navršila tri godine pasoš plaća 30 maraka, a rok važenja je tri godine.

Ministri su prihvatili i Memorandum o razumijevanju između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana