Šemsudin Mehmedović štitio mudžahedine

 Šemsudin Mehmedović  štitio mudžahedine 13.05.2008 23:00 | Ž. D. G. MAUNAGA

BANjALUKA, SARAJEVO - Abdul Kadir Makhtari poznatiji kao Abu Mali, koji za većinu država predstavlja opasnog teroristu, potpredsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović izuzetno je poštovao, kaže novinar i autor knjige "Garibi mudžahedini u BiH 1992-1999" Esad Hećimović.

- On ne krije da je štitio one mudžahedine koji su prema njegovom uvjerenju dali doprinos odbrani BiH i poštovali zakone. Uvijek je razlikovao te neke ubačene špijune i navodno prave mudžahedine, ali je diskutabilno koji su za njega pravi, a koji ubačeni - kaže Hećimović.

"Glas Srpke" je objavio da je Mehmedović za vrijeme rata potpisivao mudžahedinima vjenčane listove, obezbjeđujući tako članovima Alžirske grupe državljanstva BiH. Boudela Hadž i Hanouf Munir, kojima je potpis na vjenčani list Mehmedović stavio kao službena osoba, i danas se nalaze u zatvoru Gvantanamo na Kubi.

Hećimović je u svojoj knjizi pisao o Mehmedoviću kao ministru unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u periodu kada su islamske grupe iz zapadne Evrope vršile kriminalna djela na tom području.

- On je u tom periodu kao ministar vodio istrage zbog niza teških razbojništva koje su počinili pripadnici takozvane Rubeške grupe iz Francuske i grupe iz Velike Britanije. Tokom te istrage sarađivao je sa ključnim liderima odreda "El mudžahedin", kako bi, navodno, uz njihovu saradnju uhapsio one koji su činili razbojništva - ističe Hećimović.

U periodu kada je Mehmedović bio načelnik Centra službi bezbjednosti u Tešnju, kaže Hećimović, tu su takođe boravili islamski dobrovoljci, koji su počinili ratne zločine nad srpskim vojnicima zarobljenim području Crnog vrha i Teslića. O tome, ističe, postoji prijava koju je podnio MUP RS. O tom zločinu, kaže, znamo iz srpskih i iz arapskih izvora, ali da još niko za to nije odgovarao.

Mehmedović je član parlamentarne delegacije BiH pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS). On je i potpredsjednik parlamentarne Komisije za bezbjednost BiH i član Komisije za reformu policije.

- Mehmedović sada obavlja te dužnosti zato što je izabran kao kandidat SDA sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Pitanje da li je on adekvatna osoba za poslove iz oblasti bezbjednosti, ostaje otvoreno. On je, naime, podnio ostavku na mjesto ministra unutrašnjih poslova u Zenici 1998. godine, zbog jede intervencije policije protiv rudara u štrajku, kada je jedan rudar stradao - kaže Hećimović.

Šemsudin Mehmedović juče se nije javljao na mobilni telefon.

 Pretresti ratnu prošlost

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković kaže da iznošenje istine o ratu nije završeno.

- Ne znam konkretno kako je Šemsudin Mehmedović radio te stvari. To treba da ispitaju nadležne institucije u BiH. Mi u Parlamentu BiH dozvolu o članstvu u komisijama dajemo nakon što dobijemo od Ministarstva bezbjednosti BiH dozvolu da je omogućeno tim ljudima da imaju pristup tim podacima - kaže Živković.

On ističe da nadležne institucije u BiH nisu ništa zvanično uputile u Parlament u vezi sa Mehmedovićevim aktivnostima, "što ne znači da se to neće desiti". Pozvao je nadležne institucije da svačiju ratnu prošlost dobro pretresu, naglasivši da će se "pokrenuti određene aktivnosti koje su u domenu Parlamentarne skupštine BiH".© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica