Savez sindikata RS obilježio 24 godine rada

D. S.
Savez sindikata RS obilježio 24 godine rada

Banjaluka - Republika Srpska u septembru mora dobiti opšti kolektivni ugovor, a ukoliko se to ne desi, sindikat neće snositi krivicu, nego oni koji su dobili mandat da život na ovim prostorima pravno i na svaki drugi način urede što je moguće bolje.

Poručila je to juče predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić, poslije posebne sjednice povodom obilježavanja 24 godine rada i djelovanja ovog saveza. Ona je pozvala socijalne partnere, odnosno Uniju udruženja poslodavaca i Vladu da u RS u septembru dogovore opšti kolektivni ugovor.

- Žao mi je što je sindikat danas, prvi put od kada je formiran 1992. godine, dočekao rođendan bez opšteg kolektivnog ugovora i bez granskih ili posebnih kolektivnih ugovora u realnom sektoru u RS - kazala je Mišićeva i dodala da sindikat od socijalnih partnera traži da se vrate za pregovarački sto i da budu utvrđena minimalna prava za sve radnike u RS. Predstavnici Unije poslodavaca RS su svojim nepojavljivanjem na ovoj sjednici, zaključila je Mišićeva, poslali jasnu poruku.

U ime Vlade sjednici je prisustvovao ministar pravde Anton Kasipović, koji je kazao da je realan problem to što se, nažalost, nije uspjelo doći do usaglašenog teksta opšteg kolektivnog ugovora u RS.

- Vlada RS će ponovo inicirati razgovore sa socijalnim partnerima s ciljem pronalaska najboljih rješenja i neće štedjeti vrijeme, energiju i strpljenje - rekao je Kasipović.

Dodao je da je zaključivanjem pojedinih granskih kolektivnih ugovora završen samo jedan dio posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana