Савез синдиката РС обиљежио 24 године рада

Д. С.
Савез синдиката РС обиљежио 24 године рада

Бањалука - Република Српска у септембру мора добити општи колективни уговор, а уколико се то не деси, синдикат неће сносити кривицу, него они који су добили мандат да живот на овим просторима правно и на сваки други начин уреде што је могуће боље.

Поручила је то јуче предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић, послије посебне сједнице поводом обиљежавања 24 године рада и дјеловања овог савеза. Она је позвала социјалне партнере, односно Унију удружења послодаваца и Владу да у РС у септембру договоре општи колективни уговор.

- Жао ми је што је синдикат данас, први пут од када је формиран 1992. године, дочекао рођендан без општег колективног уговора и без гранских или посебних колективних уговора у реалном сектору у РС - казала је Мишићева и додала да синдикат од социјалних партнера тражи да се врате за преговарачки сто и да буду утврђена минимална права за све раднике у РС. Представници Уније послодаваца РС су својим непојављивањем на овој сједници, закључила је Мишићева, послали јасну поруку.

У име Владе сједници је присуствовао министар правде Антон Касиповић, који је казао да је реалан проблем то што се, нажалост, није успјело доћи до усаглашеног текста општег колективног уговора у РС.

- Влада РС ће поново иницирати разговоре са социјалним партнерима с циљем проналаска најбољих рјешења и неће штедјети вријеме, енергију и стрпљење - рекао је Касиповић.

Додао је да је закључивањем појединих гранских колективних уговора завршен само један дио посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана