Savčić: Pomen nevinim žrtvama gotovo u svakom dijelu Srpske

Srna
Savčić: Pomen nevinim žrtvama gotovo u svakom dijelu Srpske

Brod - Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je danas u Brodu da u Srpskoj gotovo da nema dana da se u nekom njenom dijelu ne oda pošta stradalim nevinim žrtvama.Savčić je istakao da Srbi moraju da njeguju kulturu sjećanja, kako ne bi bili ponovljeni slični događaji.

"Zločin u Sijekovcu dokaz je ko je izvršio agresiju", rekao je Savčić na Duhovnoj akademiji u amfiteatru Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" u Brodu kojom je danas završeno obilježavanje 25 godina od stradanja Srba u Sijekovcu, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske.


Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je na akademiji da je 26. mart dan kada je "istorija još jednom opomenula da Srbi mnogima nisu po volji".

"Simbolične kazne u dva slučaja za ovaj gnusni zločin ljute nas i čine krajnje razočaranim", naveo je Jovičić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je obišao i Spomen-sobu u prostorijama Boračke organizacije opštine Brod, rekao je da je Brod bio prva žrtva u nizu zločina počinjenih nad Srbima.

"Republika Srpska je naša svetinja, moralna ikona. Na nama je da je ekonomski ojačamo jer samo tako je možemo odbraniti", naveo je Savanović.

Obilježavanje 25 godina od stradanja Srba u Sijekovcu, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske, počelo je arhijerejskom liturgijom u crkvi u ovom mjestu, nakon čega je služen parastos ubijenim Sijekovčanima, a položeni su i vijenci.

U selu Sijekovac, opština Brod, prije 25 godina regularne vojne snage Hrvatske zajedno sa paravojnim bošnjačko-hrvatskim formacijama izvršile su stravične zločine i u nekoliko navrata ubili 46 Srba, civila, žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za jedan čas ubijeno je devet lica, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević. Ubijeni su očevi sa dva, odnosno tri sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana