Састав Владе биће познат за десет дана

Свјетлана Тадић
Састав Владе биће познат за десет дана

БAЊAЛУКA - Нови састав Владе Републике Српске биће највјероватније познат за десетак дана након што новоименовани мандатар Aлександар Џомбић обави консултације са странкама које су у коалицији са Савезом независних социјалдемократа (СНСД) и са другим релевантним партнерима у РС.

Речено је то јуче у Бањалуци након што је предсједник РС Милорад Додик званично објавио да ће, као кандидата за предсједника Владе, Народној скупштини предложити досадашњег министра финансија РС Aлександра Џомбића.

- На приједлог СНСД-а, уз подршку ДНС-а и СП-а, струковних организација синдиката, Привредне коморе РС, Удружења пензионера и БОРС-а, донио сам одлуку да за мандатара предложим Aлександра Џомбића. Његова дужност је да у што краћем року обави консултације и формира нови кабинет који ће предложити НСРС - рекао је Додик.

Додао је да од Џомбића очекује да ће приликом консултација уважити изборни резултат, те да ће заједно са коалиционим партнерима доћи до састава Владе.

- Влада треба да има општу подршку струковних организација и удружења важних за РС, да оствари њихове амбиције и очекивања. Очекујем да ће Влада успјети да у што краћем року добије повјерење пред НСРС - истакао је Додик и додао да је "сасвим логично да је Џомбић његов избор, јер је у претходној Влади био један од његових најближих сарадника".

- Његов избор за премијера сигурно ће бити доказ континуитета у спровођењу добре политике и реформи у Влади и у РС. Очекујем да ће Влада, имајући у виду нову констелацију, бити више фокусирана на реална економска питања, да ће се упутити ка рјешавању проблема у реалном сектору привреде, да ће сачинити један сасвим нови пројекат реиндустријализације у РС - истакао је Додик.

Додик је честитао Џомбићу и изразио очекивање да ће најкасније до половине децембра формирати Владу, те да ће Влада НСРС предложити буџет за 2011. до краја године.

Џомбић је изјавио да је потпуно свјестан свих уставних и законских обавеза.

- Трудићу се да веома брзо обавим консултације и да већ за десетак дана предложим састав Владе - казао је Џомбић.

Нагласио је да ће то бити влада континуитета, која ће радити на свим пројектима који су започети у претходном мандату.

- Наш приоритет биће инвестиције у енергетици као великој предности РС, затим у пољопривреди, а при томе нећемо заборавити ни друге реформе које смо започели у социјалном и пензијском систему - нагласио је Џомбић.

Рекао је да од будућих сарадника "очекује беспоштедан ангажман, да схвате да је то обавеза, а не привилегија, да изнесу терет свог министарства".

О томе ко би могли да буду потенцијални министри, Додик и Џомбић нису говорили.

"Глас Српске" сазнаје од извора блиског СНСД-у да је један од оних који би требало да уђу у Владу начелник општине Мркоњић Град Зоран Тегелтија. Он би требало да наслиједи Џомбића на мјесту министра финансија.

Раније је Срна објавила да би позиције у Влади требало да задрже министри правде Џерард Селман, здравља Ранко Шкрбић и саобраћаја и веза Недељко Чубриловић. Нови министар за економске односе требало би да буде Жељка Цвијановић, док би Министарство за избјеглице и расељена лица требало да води Давор Чордаш из ХДЗ-а БиХ.

Како сазнајемо, министра привреде Слободана Пухалца у новој Влади могла би да замијени директор ЕРС Бранислава Милекић.

Без подршке СДС-а

СДС неће подржати Aлександра Џомбића као мандатара за састав нове Владе РС, јер за то постоји 1.001 разлог, изјавио је јуче у Бањалуци потпредсједник те странке Вукота Говедарица.

Он је рекао да је "Џомбић био један од најнепопуларнијих министара у Влади РС која је окарактерисана као популарна Влада".

- За вријеме његовог мандата бањалучка берза доживјела је колапс, а ништа боље нису прошли ни фондови и средства ИРБ-а - рекао је Говедарица, наводећи неке од разлога због којих СДС није за именовање Џомбића за премијера РС.

Биографија

Aлександар Џомбић рођен је 1968. године у Бањалуци и члан је СНСД-а и његовог Главног одбора. Основну и средњу школу и Економски факултет завршио је у Бањалуци. Радио је у Aдминистративној служби града Бањалука, у Кристал банци као референт, био је шеф службе и руководилац пројекта, те у Aгропром банци Бањалука као директор. Прије избора за министра финансија био је директор у Новој банци Бијељина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана