Šarović i Ljajić zbog Kosova neće učestvovati na sastancima CEFTA

Šarović i Ljajić zbog Kosova neće učestvovati na sastancima CEFTA 19.11.2018 18:05 | Glas Srpske

Sarajevo - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarali su danas u Sarajevu o zajedničkim koracima koje će preduzeti povodom odluke institucija u Prištini o uvođenju sporne takse od 10 posto na sve vrste roba iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Šarović i Ljajić su se tom prilikom saglasili da predstavnici BiH i Srbije ne učestvuju na sastancima radnih tijela CEFTA, koji će ove nedelje biti održani u Prištini, kao ni na ministarskom sastanku u okviru „CEFTA nedelje", koji će takođe biti održan u Prištini 3. decembra. Pomenuta odluka o neučestvovanju u radu CEFTA bit će na snazi sve dok institucije u Prištini ne ukinu spornu taksu na robu iz BiH i Srbije.

Dvojica ministara su takođe uputili zajedničko pismo visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku EU Federii Mogherini, komesaru EU za trgovinu Sesiliji Malmstrom, šefu UNMIK Zahiru Taninu, ministru za ekonomnske odnose i energetiku Njemačke Peteru Altmaieru i trgovinskom savjetniku u kabinetu predsjednika SAD Robertu Lajtnigeru, u kome su zahtijevali da se izvrši pritisak na Prištinu u cilju povlačenja sporne odluke o taksi.

U pismu je navedeno da je odlukom institucija u Prištini dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje CEFTA, kao i proklamovani principi stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu.

Šarović i Ljajić su na sastanku iskazali opredjeljenje da sa ostalim članicama CEFTA nastave da rade na ukidanju svih barijera i priznavanju certifikata kao i laboratorijskih analiza, sa ciljem olakšavanja trgovine i povećanja robne razmjene među zemljama regiona.

„Ukoliko se ispostavi da je tačna informacija da će na Kosovu i Metohiji biti onemogućena prodaja roba na čijim deklaracijama piše 'Kosovo i Metohija', 'UNMNIK Kosovo' ili 'Rezolucija 1244', Šarović i Ljajić su ocijenili da se u tom slučaju radi o daljoj radikalizaciji trgovinskih odnosa u regionu i da se na taj način institucije u Prištini same isključuju iz CEFTA", saopšteno je iz Ministartva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica