Saradnici i komisije crpe najviše novca

Vedrana Kulaga
Saradnici i komisije crpe najviše novca

Sarajevo - Angažovanje saradnika po ugovoru o djelu te na privremenim i povremenim poslovima, naknade za rad u komisijama i ove godine je trend u institucijama BiH, za šta će biti izdvojeno više od 6,5 miliona KM.

U agencijama, kancelarijama, direkcijama i ministarstvima i drugim institucijama zaposleno je više od 22.000 osoba, a za pokrivanje izdataka za ugovore o djelu te za privremene i povremene poslove odlazili su milioni proteklih godina.

Budžetom institucija za tekuću godinu za ugovorene i druge posebne usluge je predviđeno 34,8 miliona KM, što je za oko 5,5 miliona manje u odnosu na prethodnu godinu. Najviše će novca, ipak, otići na račune spoljnih saradnika i onih koji budu članovi u raznim komisijama, iako je lani u nekoliko navrata upozoravano da se mora smanjiti broj takvih ugovora, jer su najnetransparentniji, a kretali su se od 20 do 7.000 KM.

Na loše stanje u toj oblasti lani je upozorila Kancelarija za reviziju institucija BiH, a Savjet ministara je u oktobru prošle godine prihvatio njihove preporuke i zadužio sve institucije da preispitaju stanje u svojim redovima.

Sa budžetske stavke ugovorene i druge posebne usluge novac će biti raspoređen i za pokrivanje troškova reprezentacije, usluga primarne zdravstvene zaštite, za upravne i nadzorne odbore i druga tijela sa pripadajućim porezima i doprinosima te ostale namjene.

Znatno povećanje izdataka sa ove stavke je evidentno kod nekoliko institucija, dok su pojedine smanjile troškove u odnosu na prošlu godinu, uglavnom zbog završenih poslova i projekata. Više novca i to za 758.000 KM otići će resoru inostranih poslova zbog izmjene kontnog plana, školovanja i usavršavanja kadrova i troškova reprezentacije. Visoki sudski i tužilački savjet imaće oko 440.000 KM više zbog izmjena u knjiženju izdataka upravnih i nadzornih odbora i više novca od donatora.

Manje novca, i to šest miliona KM, potrošiće ove godine Centralna izborna komisija BiH zbog završetka izbora, dok će Ministarstvo pravde potrošiti 3,1 milion manje, ali zbog izmjene u načinu knjiženja određenih izdataka.

Član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Lazar Prodanović kaže da institucije moraju da poštuju zaključke i da moraju da smanjuju izdatke po svim osnovama.

- Troškovi na svim stavkama mogu da budu smanjeni i za deset odsto, a da to ni u kom slučaju ne naškodi radu institucija - rekao je Prodanović.

Iz budžetskog okvira ugovorenih i drugih posebnih usluga biće pokrivani troškovi vještačenja, sudskih sporova, kao i fizičkog osiguranja objekata, stručnog obrazovanja i drugo. *

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana