SIPA звали у помоћ кад је све било готово

Жељка Домазет
SIPA звали у помоћ кад је све било готово

Сарајево - Свједоци Тужилаштва БиХ који су у петак дали исказе у Суду БиХ на суђењу директору Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) Горану Зупцу углавном су потврдили да та агенција није имала наредбу Суда и Тужилаштва БиХ да дјелује током насилних протеста у Сарајеву 7. фебруара те да су у SIPA о свему обавијештени тек када је скоро све било готово.

Зупцу суде по оптужници Тужилаштва БиХ које га терети за несавјестан рад у служби зато што није упутио специјалце SIPA да заштите зграду Предсједништва БиХ која је током протеста запаљена.

Фахрудин Радончић, који је у то вријеме био министар безбједности БиХ, навео је да је тог дана био у контакту са тадашњим директором Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Химзом Селимовићем и Зупцем.

- Да сам знао да је Федерална управа полиције (ФУП) направила кризни штаб 6. фебруара, не бих ни звао директора SIPA, јер онај ко направи кризни штаб, одговара за расплет ситуације. Цијели догађај од почетка је политизован и без аргумената је третиран као терористички чин. Одговорност за јавни ред и мир сносе кантони и ентитети - појаснио је Радончић након суђења.

На суђењу је казао да му је Селимовић рекао да не може успоставити контакт са Зупцем.

- Након тога сам се ја чуо са њим и питао може ли помоћи у заштити зграде Предсједништва. Добио сам одговор да SIPA нема законске надлежности да интервенише, јер је њихова специјална јединица обучена за употребу смртоносне силе. Позиви су се, иначе, десили кад је већ било прилично касно и када је штета већ била причињена - рекао је Радончић.

 

Опширније прочитајте у штамопаном и електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана