SIPA zvali u pomoć kad je sve bilo gotovo

Željka Domazet
SIPA zvali u pomoć kad je sve bilo gotovo

Sarajevo - Svjedoci Tužilaštva BiH koji su u petak dali iskaze u Sudu BiH na suđenju direktoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Goranu Zupcu uglavnom su potvrdili da ta agencija nije imala naredbu Suda i Tužilaštva BiH da djeluje tokom nasilnih protesta u Sarajevu 7. februara te da su u SIPA o svemu obaviješteni tek kada je skoro sve bilo gotovo.

Zupcu sude po optužnici Tužilaštva BiH koje ga tereti za nesavjestan rad u službi zato što nije uputio specijalce SIPA da zaštite zgradu Predsjedništva BiH koja je tokom protesta zapaljena.

Fahrudin Radončić, koji je u to vrijeme bio ministar bezbjednosti BiH, naveo je da je tog dana bio u kontaktu sa tadašnjim direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzom Selimovićem i Zupcem.

- Da sam znao da je Federalna uprava policije (FUP) napravila krizni štab 6. februara, ne bih ni zvao direktora SIPA, jer onaj ko napravi krizni štab, odgovara za rasplet situacije. Cijeli događaj od početka je politizovan i bez argumenata je tretiran kao teroristički čin. Odgovornost za javni red i mir snose kantoni i entiteti - pojasnio je Radončić nakon suđenja.

Na suđenju je kazao da mu je Selimović rekao da ne može uspostaviti kontakt sa Zupcem.

- Nakon toga sam se ja čuo sa njim i pitao može li pomoći u zaštiti zgrade Predsjedništva. Dobio sam odgovor da SIPA nema zakonske nadležnosti da interveniše, jer je njihova specijalna jedinica obučena za upotrebu smrtonosne sile. Pozivi su se, inače, desili kad je već bilo prilično kasno i kada je šteta već bila pričinjena - rekao je Radončić.

 

Opširnije pročitajte u štamopanom i elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana