Репрограми и нови кредити за угрожене

Марина Чигоја
Репрограми и нови кредити за угрожене

Бањалука - Банке у Српској омогућиће репрограме кредита са грејс периодом, рефинансирање и нове кредитне линије са минималном каматом за клијенте погођене поплавама.

Директор Нове банке Милан Радовић рекао је да су конкретне мјере банака из РС јуче достављене Министарству финансија. Када је у питању ова банка, Радовић је истакао да ће они гдје буде потребе увести грејс период за отплату кредита и да ће у том грејс периоду камата бити пет одсто.

- То је камата од које банка нема никакву зараду. Имаћемо и кредите за рефинансирање, гдје ћемо омогућити да се постојећи кредит рефинансира и повећа износ за онолико колико је потребно за санацију предузећа или куће - истакао је Радовић и додао да ће и у тим случајевима бити понуђен грејс период до 12 или 18 мјесеци, а камата ће у грејс периоду бити пет одсто.

Истакао је да то вриједи и за физичка и за правна лица.

- Такође, тамо гдје банка има штету, она ће сама то сносити - нагласио је Радовић.

Директор НЛБ Развојне банке Радован Бајић казао је да ће банке индивидуално приступити сваком комитенту.

- Договорили смо се да ћемо свим фирмама које могу да обнове производњу омогућити олакшице и то на начин да онима који могу у кратком року да обнове производњу повећамо износ кредита који већ имају, а онима који могу у дужем периоду да се оспособе биће одобрен грејс период - истакао је Бајић.

Додао је да ће клијентима који су имали релативно уредно сервисирање дуга бити омогућен грејс период и смањење каматне стопе тамо гдје је то могуће.

- Биће анализирано досадашње стање сваког појединачног коминтента и стање након поплава које се може или не може санирати. Наравно, треба имати у виду и да банке морају пословати са циљем да остваре позитиван резултат да би и у будућем периоду могле кредитирати становништво и привреду РС - казао је Бајић.

Међународна помоћ

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је раније да обим штете у РС превазилази финансијске капацитете банкарског сектора РС и БиХ и да ће због тога бити потребна и помоћ међународних финансијских институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана