Raste broj zahtjeva za azil u zemljama EU

Anadolija
Raste broj zahtjeva za azil u zemljama EU

Sarajevo - Broj zahtjeva za azil državljana BiH u članicama Evropske unije i zemljama koje su povezane sa šengenskim sistemom naglo je porastao od početka godine.

Prema podacima Evropske komisije, državljani BiH od početka ove godine podnijeli su čak 85 odsto više zahtjeva za azil u zemljama EU u odnosu na isti period 2013. godine.

- BiH mora početi da rješava pitanje broja neosnovanih zahtjeva za azil koje i dalje podnose državljani BiH u nekoliko zemalja EU - rečeno je na sastanku predstavnika Ministarstva bezbjednosti BiH i zvaničnika Evropske komisije održanom u okviru mehanizma za praćenje dešavanja nakon liberalizacije viznog režima.

Na sastanku je istaknuto da institucije BiH moraju početi da sprovode kratkoročne i dugoročne mjere koje uključuju kampanje za informisanje javnosti, istrage o saučesnicima i sprovođenje politika za poboljšanje socijalne i ekonomske inkluzije najranjivijih grupa koje najvjerovatnije imaju tendenciju da migriraju, uključujući romsku populaciju.

- Tim EU je takođe podsjetio da je mehanizam suspenzije bezviznog režima stupio na snagu u januaru 2014. godine. Na osnovu toga zemlje EU mogu zahtijevati od Evropske komisije da u hitnoj situaciji kao posljednju mjeru razmotri mogućnost privremene suspenzije bezviznog režima za državljane trećih zemalja - navedeno je u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana