Расте број захтјева за азил у земљама ЕУ

Анадолија
Расте број захтјева за азил у земљама ЕУ

Сарајево - Број захтјева за азил држављана БиХ у чланицама Европске уније и земљама које су повезане са шенгенским системом нагло је порастао од почетка године.

Према подацима Европске комисије, држављани БиХ од почетка ове године поднијели су чак 85 одсто више захтјева за азил у земљама ЕУ у односу на исти период 2013. године.

- БиХ мора почети да рјешава питање броја неоснованих захтјева за азил које и даље подносе држављани БиХ у неколико земаља ЕУ - речено је на састанку представника Министарства безбједности БиХ и званичника Европске комисије одржаном у оквиру механизма за праћење дешавања након либерализације визног режима.

На састанку је истакнуто да институције БиХ морају почети да спроводе краткорочне и дугорочне мјере које укључују кампање за информисање јавности, истраге о саучесницима и спровођење политика за побољшање социјалне и економске инклузије најрањивијих група које највјероватније имају тенденцију да мигрирају, укључујући ромску популацију.

- Тим ЕУ је такође подсјетио да је механизам суспензије безвизног режима ступио на снагу у јануару 2014. године. На основу тога земље ЕУ могу захтијевати од Европске комисије да у хитној ситуацији као посљедњу мјеру размотри могућност привремене суспензије безвизног режима за држављане трећих земаља - наведено је у саопштењу Делегације ЕУ у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана