Rast akcize suprotan i reformskoj agendi

Ž. K.
Rast akcize suprotan i reformskoj agendi

Sarajevo - Povećanje akciza na bezalkoholna pića i pivo u BiH ne bi bilo korisno ni privredi, ni buyetu, ocijenjeno je juče u Sarajevu na prezentaciji socio-ekonomske analize o uticaju najavljenog rasta akciza održanoj u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Privrednici već odavno upozoravaju na štetnost tog prijedloga, a njihove argumente prihvatile su i institucije.

- Povećanje akciza na bezalkoholna pića i pivo bi dovelo do gašenja radnih mjesta i zatvaranja privrednih subjekata - izjavio je pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hajrudin Podbićanin.

Predsjednik Grupacije proizvođača piva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Edin Ibrahimpašić kaže da povećanje akciza na pivo nije opravdano, niti je u interesu privrede i stanovnika i strahuje da bi taj potez destabilizovao poslovanje, povećao nelikvidnost domaćih pivara, smanjio prodaju domaćeg piva u BiH i ujedno omogućio uvoznicima povećanje tržišnog učešća.

- Najavljeno povećanje akcize je u suprotnosti i sa reformskom agendom, kojom je predviđeno poboljšanje poslovne klime, rast konkurentnosti i privlačenje novih investicija, koje treba postići smanjenjem opterećenja. Reformska agenda jasno navodi da bilo koje povećanje indirektnih poreza može doći na red tek nakon što se iscrpe mogućnosti rezova u obimu javne potrošnje i unapređenja u naplati prihoda - kaže Ibrahimpašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana