Раст акцизе супротан и реформској агенди

Ж. К.
Раст акцизе супротан и реформској агенди

Сарајево - Повећање акциза на безалкохолна пића и пиво у БиХ не би било корисно ни привреди, ни буyету, оцијењено је јуче у Сарајеву на презентацији социо-економске анализе о утицају најављеног раста акциза одржаној у Спољнотрговинској комори БиХ.

Привредници већ одавно упозоравају на штетност тог приједлога, а њихове аргументе прихватиле су и институције.

- Повећање акциза на безалкохолна пића и пиво би довело до гашења радних мјеста и затварања привредних субјеката - изјавио је помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ Хајрудин Подбићанин.

Предсједник Групације произвођача пива при Спољнотрговинској комори БиХ Един Ибрахимпашић каже да повећање акциза на пиво није оправдано, нити је у интересу привреде и становника и страхује да би тај потез дестабилизовао пословање, повећао неликвидност домаћих пивара, смањио продају домаћег пива у БиХ и уједно омогућио увозницима повећање тржишног учешћа.

- Најављено повећање акцизе је у супротности и са реформском агендом, којом је предвиђено побољшање пословне климе, раст конкурентности и привлачење нових инвестиција, које треба постићи смањењем оптерећења. Реформска агенда јасно наводи да било које повећање индиректних пореза може доћи на ред тек након што се исцрпе могућности резова у обиму јавне потрошње и унапређења у наплати прихода - каже Ибрахимпашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана