Radovan Karadžić: Nisam kriv, u Hagu se sudi srpskom narodu

Nada Vranković
Radovan Karadžić: Nisam kriv, u Hagu se sudi srpskom narodu

Hag - Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić rekao je u srijedu u završnoj riječi na suđenju u Haškom tribunalu da nije kriv za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za koje je optužen i da se u Hagu sudi srpskom narodu.

- Srpski narod je optužen. Znam istinu, a i tužilaštvo zna istinu, ali oni pokušavaju da obmanu sud. Cijenio sam upozorenja Sudskog vijeća da ne branim srpski narod, nego da se branim sam, jer srpski narod nije optužen. Ali, srpski narod jeste optužen - naveo je Karadžić.

On je istakao da je tvrdnja da su on i drugi optuženi Srbi učestvovali u zajedničkom zločinačkom poduhvatu pala.

- Tužilaštvo Haškog tribunala duboko vrijeđa Srbe izmišljanjem optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu. Srbi su najteži narod za lidera, jer ne slušaju i nisu ovce da im se može nešto nametnuti. Tužilaštvo svojim slabašnim aluzijama bez pravog dokaza pokušava da uvede Sudsko vijeće u zabludu da iz neobaveznih rečenica izvlači zaključke - rekao je Karadžić i dodao da je namjera Srba bila da zaštite ono što imaju u BiH te da je bilo zločina koje su činili pojedinci i paravojne formacije, ali da oni nisu imali nikakve veze sa institucijama RS.

Prvi predsjednik RS kazao je da se od austrougarskih procesa nije dogodilo ništa pogrešnije od rata koji je nametnut i suđenja nakon njega.

- Mnogo pristojnih ljudi, uglavnom Srba, osuđeno je na velike kazne, a, istovremeno, oslobođeni su neposredni zločinci nad Srbima. Ako sam ja lud, je li ludo milion i po Srba koji su davali sinove u rovove da brane domove - rekao je Karadžić i navodeći taksativno originalne citate iz svojih prijeratnih i ratnih nastupa demantovao tvrdnje tužilaštva o navodnim ratnohuškačkim naredbama.

On je istakao da će iza njega ostati dobra djela i napori da bude izbjegne rat i patnje tokom rata.

- Šta bi dalo tužilaštvo da je našlo makar jednu moju dvostruku naredbu - da sam javno tražio mir, a tajno naređivao napade, kao što je to slučaj sa spisima muslimanske strane - upitao je Karadžić pred Sudskim vijećem Haškog tribunala.

On je kazao da su Srbi nudili muslimanima da naprave svoje opštine i svoje policijske stanice.

- Tadašnji muslimanski vojni lider Sefer Halilović insistirao je da se ne pregovara sa Srbima, već da se krene sa napadima - rekao je Karadžić i upitao zašto Tužilaštvo nije nijednom navelo da je molio Aliju Izetbegovića da opozove objavu rata.

Završne riječi

Radovan Karadžić ima na raspolaganju deset časova da iznese završnu riječ na suđenju u kojem je optužen u 11 tačaka za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Haško tužilaštvo završnu riječ dalo je 29. septembra navodeći da je Karadžić bio pokretačka sila politike etničkog čišćenja. Tužilaštvo je u podnesku zatražilo doživotnu zatvorsku kaznu za Karadžića, a presuda bi mogla biti izrečena krajem 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana