Пројекти Републике Српске и Израела плод пријатељства

Горан Маунага
Пројекти Републике Српске и Израела плод пријатељства

Лакташи - Република Српска је поносна на сарадњу и пријатељство са Израелом и јеврејским народом, са којим ће бити настављена реализација пројеката у области индустрије, пољопривреде, водопривреде, образовања и културе.

Рекао је то данас предсједник РС Милорад Додик послије разговора са замјеником и в.д. министра иностраних послова Израела Зевом Елкином у Александровцу код Лакташа.

Додик је послије састанка, коме су присуствовали и предсједник Владе РС Жељка Цвијановић, предсједник НС РС Игор Радојичић, те в.д. директора МИП-а Израела за Евроазију Ана Азари нагласио да између РС и Израела постоји сагласност о многим политичким питањима.

- Потврдили смо дугогодишње трајно пријатељство и изразили сагласност по многим политичким питањима. РС подржава трајну борбу Израела и јеврејског народа за независност и самобитност - рекао је предсједник РС.

Казао је да су сарадња и пријатељство РС и Израела постављени на чврст колосијек и трајно кретање, које доприноси јачању пријатељских и пословних односа.

Додик је пренио своју и захвалност премијера и предсједника Парламента РС на сталном присуству израелских представника на обиљежавању пробоја јасеновачких логораша у Доњој Градини.

Замјеник и в.д. министра иностраних послова Израела Зев Елкин истакао је да Српску доживљавају као пријатеља, са којим имају много заједничког.

- Без поимања прошлости не можемо градити ни будућност. Зато подржавамо РС у очувању и обиљежавању онога што се десило у Јасеновцу и Доњој Градини. Имали смо отворене разговоре, који су били искрени, у домаћој атмосфери и који су и овог пута показали да имамо много заједничког и дали подстицај за даљу сарадњу у развоју економије, привреде, културе и образовања. То је наша заједничка перспектива - рекао је Елкин.

Нагласио је да Израел жели да прошири сарадњу и партнерске односе са РС у свим областима. Казао је да му је велика част и изузетна привилегија да учествује на помену какав је јуче одржан у Доњој Градини.

Он је додао да је са представницима Српске разговарано о актуелним питањима на Балкану, Европи и Блиском истоку.

Констатовао је да се пуно тога доживљава апсолутно идентично. Елкин је закључио да искрено пријатељство Израела и РС, које је доказано у протеклих неколико година и које има доказане резултате, има велику перспективу у будућем периоду.

Јеврејски културни центар

Предсједник РС је казао да је РС поносна на чињеницу да израелске институције, које се баве холокаустом, преносе своја искуства и сарађују са институцијама Српске које се тиме баве.

- Желимо то и да наставимо. У Бањалуци у идућих неколико седмица биће отворен јеврејски културни центар - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана