Projekti Republike Srpske i Izraela plod prijateljstva

Goran Maunaga
Projekti Republike Srpske i Izraela plod prijateljstva

Laktaši - Republika Srpska je ponosna na saradnju i prijateljstvo sa Izraelom i jevrejskim narodom, sa kojim će biti nastavljena realizacija projekata u oblasti industrije, poljoprivrede, vodoprivrede, obrazovanja i kulture.

Rekao je to danas predsjednik RS Milorad Dodik poslije razgovora sa zamjenikom i v.d. ministra inostranih poslova Izraela Zevom Elkinom u Aleksandrovcu kod Laktaša.

Dodik je poslije sastanka, kome su prisustvovali i predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović, predsjednik NS RS Igor Radojičić, te v.d. direktora MIP-a Izraela za Evroaziju Ana Azari naglasio da između RS i Izraela postoji saglasnost o mnogim političkim pitanjima.

- Potvrdili smo dugogodišnje trajno prijateljstvo i izrazili saglasnost po mnogim političkim pitanjima. RS podržava trajnu borbu Izraela i jevrejskog naroda za nezavisnost i samobitnost - rekao je predsjednik RS.

Kazao je da su saradnja i prijateljstvo RS i Izraela postavljeni na čvrst kolosijek i trajno kretanje, koje doprinosi jačanju prijateljskih i poslovnih odnosa.

Dodik je prenio svoju i zahvalnost premijera i predsjednika Parlamenta RS na stalnom prisustvu izraelskih predstavnika na obilježavanju proboja jasenovačkih logoraša u Donjoj Gradini.

Zamjenik i v.d. ministra inostranih poslova Izraela Zev Elkin istakao je da Srpsku doživljavaju kao prijatelja, sa kojim imaju mnogo zajedničkog.

- Bez poimanja prošlosti ne možemo graditi ni budućnost. Zato podržavamo RS u očuvanju i obilježavanju onoga što se desilo u Jasenovcu i Donjoj Gradini. Imali smo otvorene razgovore, koji su bili iskreni, u domaćoj atmosferi i koji su i ovog puta pokazali da imamo mnogo zajedničkog i dali podsticaj za dalju saradnju u razvoju ekonomije, privrede, kulture i obrazovanja. To je naša zajednička perspektiva - rekao je Elkin.

Naglasio je da Izrael želi da proširi saradnju i partnerske odnose sa RS u svim oblastima. Kazao je da mu je velika čast i izuzetna privilegija da učestvuje na pomenu kakav je juče održan u Donjoj Gradini.

On je dodao da je sa predstavnicima Srpske razgovarano o aktuelnim pitanjima na Balkanu, Evropi i Bliskom istoku.

Konstatovao je da se puno toga doživljava apsolutno identično. Elkin je zaključio da iskreno prijateljstvo Izraela i RS, koje je dokazano u proteklih nekoliko godina i koje ima dokazane rezultate, ima veliku perspektivu u budućem periodu.

Jevrejski kulturni centar

Predsjednik RS je kazao da je RS ponosna na činjenicu da izraelske institucije, koje se bave holokaustom, prenose svoja iskustva i sarađuju sa institucijama Srpske koje se time bave.

- Želimo to i da nastavimo. U Banjaluci u idućih nekoliko sedmica biće otvoren jevrejski kulturni centar - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana