Пробосански блок у РС остаје разједињен

nezavisne.com
Пробосански блок у РС остаје разједињен

Бањалука, Сарајево - Мале су, готово никакве шансе да на опћим изборима у октобру пробосанске странке у Републици Српској наступе јединствено, у великом блоку, и тако покушају да освоје што више мандата за Народну скупштину РС.

Како сада ствари стоје, не постоји готово никаква могућност да СДП промијени свој став када је у питању могућност заједничког наступа са СДА, а сличног става су још неке политичке партије, укључујући и ДФ, Независни блок (НБ), Грађански савез...

Истовремено, у невладиној организацији "Одговор", коју предводи бивши начелник Сребренице Ћамил Дураковић, још калкулирају, у нади да би до договора ипак могли доћи. У противном, "Одговор" ће се прикључити блоку који окупи јаче политичке снаге.

"Нажалост, ствари су засад такве, иако охрабрује чињеница да се покушава разговарати на тему заједничког наступа. Вјерујем да ће се у наредном периоду искристалисати већина, иако СДП не жели никако са СДА", каже Дураковић. Поручује како "Одговор" не жели никоме ништа наметати, али да је примарни интерес "да тај блок буде што јачи и шири".

У СДП-у су искључиви по питању заједничког наступа са СДА. Хакија Мехољић, члан Предсједништва ове странке, поручује како СДП не жели са СДА, ХДЗ-ом, СДС-ом и СНСД-ом, те да су све друге странке прихватљиве.

"СДП неће ни са Дураковићем, ми правимо 'проевропски блок' и већ је организован састанак по том питању. Сви остали су позвани, они који то желе у наредних 10, 15 дана требају постићи договор унутар својих партија, након чега треба да потпишемо документ, декларацију", поручује Мехољић.

Сличног става су и у Независном блоку, из којег наводе како је СДА "након прошлих избора требала мислити о држави, а не интересима појединаца који су упропастили политички пројекат 'Домовина'".

"Дуго времена се воде разговори о заједничком наступу у РС, одржали смо низ састанака. Независни блок је обавио низ појединачних састанака, јер мислимо да је неопходно политичко укрупњавање у РС како бисмо се супротставили свим режимима у нашој земљи. Наставит ћемо са започетим састанцима и сигурно створити предуслове за заједнички наступ", поручује Садик Ахметовић, један од челника Независног блока.

С друге стране, Адил Османовић, замјеник предсједника СДА, задужен за преговоре у РС, наглашава да је ова странка увијек била опредијељена да се у РС формира што је могуће шири пробосански блок, због добијања што више посланика у Народној скупштини РС.

"Ми смо увијек били отворени за све странке, никада нисмо стављали ултиматуме. СДП, нажалост, никада није хтио да уђе у овај блок и зато су након избора 2014. остали непарламентарна странка у РС. И овога пута СДА ће отворити разговоре са свим пробосанским странкама, с циљем успостављања платформе и потписивања програма за заједнички наступ", истиче Османовић.

Како нам је потврдио, СДА је већ започела разговоре с осталим партијама, али они су засад затвореног карактера и нису за јавност.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана