Prnjavor: Parastos za 623 poginula borca

Srna
Prnjavor: Parastos za 623 poginula borca

Prnjavor - U spomen-hramu na Vučijaku održan je parastos za 623 poginula borca u proteklom ratu sa područja Prnjavora, čime je u ovoj opštini obilježen Dan boraca Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Prnjavor Vlado Živković apelovao je da boračka populacija bude jedinstvena jer samo takva može sačuvati izvojevano u ratu.

"Kada smo stvarali Republiku Srpsku bili smo jedinstveni, nismo se dijelili", rekao je on i rekao da to jedinstvo zaslužuje veliki broj boraca, mladih momaka, koji su položili svoje živote u stvaranje Srpske.

Živković je podsjetio da su borci iz Prnjavora učestvovali u najznačajnijim bitkama za stvaranje i odbranu Srpske, te ponovio zadovoljstvo zbog činjenice da niko od starješina i boraca nije optužen za ratne zločine. "Pošteno i časno smo branili svoj narod i želim da tako ostane i u narednom periodu", istakao je Živković.

Obilježene su i 23 godine od smrti komandanta jedinice "Vukovi s Vučijaka" Veljka Milankovića. Ranjen je u borbama kod Kašića, opština Benkovac, 4. februara 1993. godine, a 10 dana kasnije preminuo je na VMA u Beogradu.

Jedan od njegovih saboraca Miro Šikarac kaže da je Milanković bio pravi srpski komandant, koji je volio i čuvao svoje vojnike.

"Bio je dobar strateg, ali i pravi čovjek. Uvijek je bio ispred nas ili u blizini, nije se bojao opasnosti, zbog čega ga poštujemo i smatramo da je bio hrabar vojnik, vitez, borac. U to vrijeme pripadnici jedinice su bili mladi i neiskusni momci, a on je na osnovu svog životnog iskustva nastojao da nas zaštiti, prati i pomaže", prisjeća se Šikarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana