Pripadnici Islamske države prijete SIPA

Goran Maunaga
Pripadnici Islamske države prijete SIPA

Tuzla - Regionalnoj kancelariji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u Tuzli stigla je prijetnja terorističkim napadom koju su uputili pripadnici terorističke organizacije Islamska država iz BiH zbog čega su mjere obezbjeđenja te institucije podignute na najviši nivo, saznaje “Glas Srpske”.

- Prijetnja je upućena u ponedjeljak naveče i shvaćena je veoma ozbiljno tako da je iste večeri obezbjeđenje zgrade i zaposlenih u SIPA u Tuzli podignuto na najviši nivo. Te mjere i dalje su na snazi, a o prijetnji su obaviješteni i pripadnici drugih policijskih agencija - rekao je “Glasu Srpske” sagovornik blizak bezbjednosnim strukturama.

Portparol SIPA Kristina Jozić kazala je da o ovim informacijama za sada ne može davati nikakav komentar.

Od kada je vehabija Nerdin Ibrić izvršio teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku u nekoliko navrata su stigle prijetnje novim sličnim akcijama. Pojedini mediji objavili su juče da je policija u Mostaru primila obavještenje o terorističkim prijetnjama zbog čega su policijske snage s dugim cijevima raspoređene na više lokacija, a posebno oko zgrade MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK). Portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić izjavio je juče da je to dezinformacija i da nemaju saznanja za prijetnju bezbjednosti. Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač rekao je takođe da nema informacija o prijetnji terorističkim napadom u Mostaru.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je juče da je u borbi protiv terorizma presudno da se unaprijed dobije pravovremena informacija. Ivanić smatra da nema opasnosti da se u BiH preliju terorističke akcije iz Makedonije.

- U BiH ne može da se pojavi organizovana teroristička grupa od 30 do 50 ljudi. Na institucijama BiH, RS i FBiH je da spriječe nastanak takvih pojava u samom začetku - rekao je Ivanić izrazivši nadu da će Makedonija kao ključ za stabilnost čitavog regiona biti u stanju da se izbori sa terorističkim prijetnjama.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović rekao je da im Savjet ministara još nije dostavio informaciju o terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku i da nije realno da se ona nađe na dnevnom redu današnje sjednice.

- Kad stigne dopunjena informacija, koja će obuhvatiti i akciju “Ruben” u RS, ona će biti uvrštena u dnevni red sjednice Parlamenta BiH - istakao je Džaferović.

U terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila Nerdin Ibrić ubio je policajca Dragana Đurića, a ranio njegove kolege Željka Gajića i Stevu Milovanovića. Ibrić je ubijen u razmjeni vatre, a policija je kasnije uhapsila dvije osobe osumnjičene da su ga vrbovale i indoktrinirale. Prošle sedmice u policijskoj akciji “Ruben”, koju su sproveli pripadnici MUP-a RS, uhapšen je 31 osumnjičeni za pripremu terorističkih napada na policijske stanice i pravosudne institucije u Srpskoj, a šestorici je određen pritvor.

Operativna grupa

Na sastanku Operativne grupe za borbu protiv terorizma juče je dogovorena intenzivna svakodnevna saradnja i komunikacija između policijskih i bezbjednosnih agencija i razmjena informacija, podataka i saznanja o potencijalnim terorističkim opasnostima. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih policijskih i bezbjednosnih agencija sa nivoa BiH, entiteta i Brčko distrikta, a predsjedavao je glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović.

 

Lukač i Stefanović

Ministri unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i Srbije Nebojša Stefanović ocijenili su juče na sastanku u Beogradu da postoji potreba za još bližom saradnjom dva ministarstva u borbi protiv terorizma i ekstremizma. Oni su se dogovorili o zajedničkoj obuci i akciji policije RS i Srbije.

Lukač će danas u Banjaluci razgovarati sa ministrima i direktorima bezbjednosnih agencija u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana