Припадници Исламске државе пријете SIPA

Горан Маунага
Припадници Исламске државе пријете SIPA

Тузла - Регионалној канцеларији Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ у Тузли стигла је пријетња терористичким нападом коју су упутили припадници терористичке организације Исламска држава из БиХ због чега су мјере обезбјеђења те институције подигнуте на највиши ниво, сазнаје “Глас Српске”.

- Пријетња је упућена у понедјељак навече и схваћена је веома озбиљно тако да је исте вечери обезбјеђење зграде и запослених у SIPA у Тузли подигнуто на највиши ниво. Те мјере и даље су на снази, а о пријетњи су обавијештени и припадници других полицијских агенција - рекао је “Гласу Српске” саговорник близак безбједносним структурама.

Портпарол SIPA Кристина Јозић казала је да о овим информацијама за сада не може давати никакав коментар.

Од када је вехабија Нердин Ибрић извршио терористички напад на полицијску станицу у Зворнику у неколико наврата су стигле пријетње новим сличним акцијама. Поједини медији објавили су јуче да је полиција у Мостару примила обавјештење о терористичким пријетњама због чега су полицијске снаге с дугим цијевима распоређене на више локација, а посебно око зграде МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК). Портпарол МУП-а ХНК Људевит Марић изјавио је јуче да је то дезинформација и да немају сазнања за пријетњу безбједности. Директор Федералне управе полиције Драган Лукач рекао је такође да нема информација о пријетњи терористичким нападом у Мостару.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је јуче да је у борби против тероризма пресудно да се унапријед добије правовремена информација. Иванић сматра да нема опасности да се у БиХ прелију терористичке акције из Македоније.

- У БиХ не може да се појави организована терористичка група од 30 до 50 људи. На институцијама БиХ, РС и ФБиХ је да спријече настанак таквих појава у самом зачетку - рекао је Иванић изразивши наду да ће Македонија као кључ за стабилност читавог региона бити у стању да се избори са терористичким пријетњама.

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Шефик Џаферовић рекао је да им Савјет министара још није доставио информацију о терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику и да није реално да се она нађе на дневном реду данашње сједнице.

- Кад стигне допуњена информација, која ће обухватити и акцију “Рубен” у РС, она ће бити уврштена у дневни ред сједнице Парламента БиХ - истакао је Џаферовић.

У терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику 27. априла Нердин Ибрић убио је полицајца Драгана Ђурића, а ранио његове колеге Жељка Гајића и Стеву Миловановића. Ибрић је убијен у размјени ватре, а полиција је касније ухапсила двије особе осумњичене да су га врбовале и индоктринирале. Прошле седмице у полицијској акцији “Рубен”, коју су спровели припадници МУП-а РС, ухапшен је 31 осумњичени за припрему терористичких напада на полицијске станице и правосудне институције у Српској, а шесторици је одређен притвор.

Оперативна група

На састанку Оперативне групе за борбу против тероризма јуче је договорена интензивна свакодневна сарадња и комуникација између полицијских и безбједносних агенција и размјена информација, података и сазнања о потенцијалним терористичким опасностима. Састанку су присуствовали представници свих полицијских и безбједносних агенција са нивоа БиХ, ентитета и Брчко дистрикта, а предсједавао је главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић.

 

Лукач и Стефановић

Министри унутрашњих послова РС Драган Лукач и Србије Небојша Стефановић оцијенили су јуче на састанку у Београду да постоји потреба за још ближом сарадњом два министарства у борби против тероризма и екстремизма. Они су се договорили о заједничкој обуци и акцији полиције РС и Србије.

Лукач ће данас у Бањалуци разговарати са министрима и директорима безбједносних агенција у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана