Prijavljeni direktori i službenice Bobar banke

Nebojša Tomašević
Prijavljeni direktori i službenice Bobar banke

Banjaluka - Bivši generalni direktori bijeljinske Bobar banke Petar Cacanović (60) i Dragan Radumilo (56), te službenice Mileva Janković (53) i Radmila Telebak (60) prijavljeni su Tužilaštvu BiH zbog sumnje da su banku oštetili za oko devet miliona maraka, saznaje "Glas Srpske".

MUP RS, navodeći njihove inicijale, juče je saopštio da su pripadnici Jedinice za privredni kriminalitet Uprave kriminalističke policije podnijeli Tužilaštvu BiH izvještaj koji ih tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave. Prema policijskom izvještaju, oni su kriminalnim radnjama omogućili da novac nezakonito dobije B. G.

U MUP-u RS, s ciljem zaštite istrage, nisu željeli da govore o detaljima ovog slučaja, niti da potvrde imena prijavljenih, novčani iznos i da je oštećena Bobar banka.

- Sumnjamo da su D. R. između 2005. i 2010, a P. C. od 2010. do 2014. godine, u vrijeme dok su obavljali poslove odgovornih osoba u jednom akcionarskom društvu u Bijeljini, nalagali službenicama M. J. i R. T. da gotov novac daju osobama koje oni odrede. One su novac isplaćivale bez evidentiranja isplata u poslovnim knjigama. Osim toga, sačinjavale su fiktivne naloge za isplatu, kojim su zaduživale niže organizacione dijelove akcionarskog društva. To su činili s namjerom da se prikrije manjak novca - navodi se u saopštenju MUP-a RS i dodaje da su oni na taj način omogućili da B. G. pribavi protivpravnu imovinsku korist.

Agencija za bankarstvo RS uvela je krajem novembra prošle godine prinudnu upravu u Bobar banku jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Nepun mjesec kasnije Bobar banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut je postupak likvidacije.

Agencija je u decembru otkrila nestanak oko devet miliona maraka iz trezora Bobar banke i potom podnijela Okružnom tužilaštvu u Bijeljini prijavu protiv osoba zaposlenih u banci, čiji identitet nije poznat, zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja. Do nalaza MUP-a RS nije bilo otkriveno ko je odnio novac i gdje su pare završile, ali je utvrđeno da je taj novac evidentiran u bilansima banke.

Istragu u vezi sa Bobar bankom pokrenulo je, pored bijeljinskog, i Tužilaštvo BiH. U bijeljinskom Okružnom tužilaštvu su kazali da je predmet koji su oni vodili ustupljen Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH izdalo je u maju nalog Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH da izuzme dokumentaciju Bobar banke. Dokumentacija je izuzimana u Bijeljini, Trebinju i Banjaluci, a u Tužilaštvu su kao svjedoci saslušani direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac i nekadašnji likvidacioni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević. Iz Tužilaštva BiH juče nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa istragom u Bobar banci.

Depoziti

U Bobar banci se u vrijeme kada je ostala bez dozvole za rad nalazilo oko 250 miliona KM depozita, a na sigurnu naplatu mogli su da računaju samo oni koji su imali do 50.000 maraka, koliko iznosi limit do kojeg pologe osigurava Agencija za osiguranje depozita BiH. Na te depozite odnosilo se 86 miliona KM i taj novac je isplaćen. Preostali iznos biće isplaćivan iz likvidacione mase banke srazmjerno prodaji njene imovine koja je već počela.

Optužbe

Petar Cacanović i Dragan Radumilo

Nalagali službenicama da gotov novac daju osobama koje oni odrede

 

Mileva Janković i Radmila Telebak

Novac isplaćivale bez evidentiranja isplata u poslovnim knjigama i sačinjavale fiktivne naloge za isplatu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana