Пријављени директори и службенице Бобар банке

Небојша Томашевић
Пријављени директори и службенице Бобар банке

Бањалука - Бивши генерални директори бијељинске Бобар банке Петар Цацановић (60) и Драган Радумило (56), те службенице Милева Јанковић (53) и Радмила Телебак (60) пријављени су Тужилаштву БиХ због сумње да су банку оштетили за око девет милиона марака, сазнаје "Глас Српске".

МУП РС, наводећи њихове иницијале, јуче је саопштио да су припадници Јединице за привредни криминалитет Управе криминалистичке полиције поднијели Тужилаштву БиХ извјештај који их терети за злоупотребу службеног положаја или овлашћења и фалсификовање или уништавање службене исправе. Према полицијском извјештају, они су криминалним радњама омогућили да новац незаконито добије Б. Г.

У МУП-у РС, с циљем заштите истраге, нису жељели да говоре о детаљима овог случаја, нити да потврде имена пријављених, новчани износ и да је оштећена Бобар банка.

- Сумњамо да су Д. Р. између 2005. и 2010, а П. Ц. од 2010. до 2014. године, у вријеме док су обављали послове одговорних особа у једном акционарском друштву у Бијељини, налагали службеницама М. Ј. и Р. Т. да готов новац дају особама које они одреде. Оне су новац исплаћивале без евидентирања исплата у пословним књигама. Осим тога, сачињавале су фиктивне налоге за исплату, којим су задуживале ниже организационе дијелове акционарског друштва. То су чинили с намјером да се прикрије мањак новца - наводи се у саопштењу МУП-а РС и додаје да су они на тај начин омогућили да Б. Г. прибави противправну имовинску корист.

Агенција за банкарство РС увела је крајем новембра прошле године принудну управу у Бобар банку јер није радила у складу са Законом о банкама и другим законским и подзаконским прописима. Непун мјесец касније Бобар банци је одузета дозвола за рад и покренут је поступак ликвидације.

Агенција је у децембру открила нестанак око девет милиона марака из трезора Бобар банке и потом поднијела Окружном тужилаштву у Бијељини пријаву против особа запослених у банци, чији идентитет није познат, због злоупотребе службеног положаја и овлашћења. До налаза МУП-а РС није било откривено ко је однио новац и гдје су паре завршиле, али је утврђено да је тај новац евидентиран у билансима банке.

Истрагу у вези са Бобар банком покренуло је, поред бијељинског, и Тужилаштво БиХ. У бијељинском Окружном тужилаштву су казали да је предмет који су они водили уступљен Тужилаштву БиХ.

Тужилаштво БиХ издало је у мају налог Агенцији за истраге и заштиту (SIPA) БиХ да изузме документацију Бобар банке. Документација је изузимана у Бијељини, Требињу и Бањалуци, а у Тужилаштву су као свједоци саслушани директор Агенције за банкарство РС Славица Ињац и некадашњи ликвидациони управник Бобар банке Саво Шеваљевић. Из Тужилаштва БиХ јуче нису одговорили на наша питања у вези са истрагом у Бобар банци.

Депозити

У Бобар банци се у вријеме када је остала без дозволе за рад налазило око 250 милиона КМ депозита, а на сигурну наплату могли су да рачунају само они који су имали до 50.000 марака, колико износи лимит до којег пологе осигурава Агенција за осигурање депозита БиХ. На те депозите односило се 86 милиона КМ и тај новац је исплаћен. Преостали износ биће исплаћиван из ликвидационе масе банке сразмјерно продаји њене имовине која је већ почела.

Оптужбе

Петар Цацановић и Драган Радумило

Налагали службеницама да готов новац дају особама које они одреде

 

Милева Јанковић и Радмила Телебак

Новац исплаћивале без евидентирања исплата у пословним књигама и сачињавале фиктивне налоге за исплату

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана