Preuzimanje neba na dugom štapu, milione maraka grabe komšije

Vedrana Kulaga
Preuzimanje neba na dugom štapu, milione maraka grabe komšije

Sarajevo - BiH godinama gubi desetine milione maraka jer nije u potpunosti preuzela kontrolu nad nebom iznad svoje teritorije, a neizvjesno je da li će to učiniti i do kraja 2019. godine kao što je planirano.

Domaće službe trebalo je da započnu sa kontrolom donjeg dijela vazdušnog prostora, odnosno do 10.000 metara još 2007, ali je to urađeno tek u novembru 2014. godine. Nebo su do tada kontrolisale službe iz Zagreba i Beograda i umjesto BiH godišnje ubirale desetine milione KM.

S obzirom na to da nije preuzela ostatak neba procijenjeno je da je samo u prošloj godini BiH imala gubitak od najmanje 20 miliona maraka.

U Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) ističu da su se od imenovanja nove uprave na čelu sa Davorinom Primorcem obavljenog krajem 2015. godine potpuno fokusirali na ispunjavanje preduslova da bi se što prije počelo sa pružanjem usluga kontrole u cijelom vazdušnom prostoru iznad BiH. Ističu da je, u tom cilju, završen proces izbora kandidata za obuku i školovanje za kontrolore vazdušnog saobraćaja i da je sproveden konkurs za izbor sertifikovanog trening centra u kojem će se odvijati obuka kandidata za kontrolore letenja. Sa radom je počeo i centar oblasne kontrole leta u Banjaluci što opisuju kao važan korak za pružanje usluga kontrole u cijelom vazdušnom prostoru BiH.

- Sve obaveze u vezi sa preuzimanjem kontrole i upravljanja vazdušnim prostorom BiH nastojimo ubrzati koliko je to u našoj mogućnosti. Rok za preuzimanje potpune kontrole je kraj 2019. godine. Učinićemo sve što je potrebno da bi bili ispoštovani zadati rokovi i da bi počeli pružati usluge u cijelom vazdušnom prostoru BiH - kazali su u BHANSA.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Momčilo Novaković nije optimističan da će rokovi biti ispunjeni.

- Nismo se bavili ovim pitanjem u proteklih nekoliko mjeseci. Zbog ranijih iskustava sam skeptičan da će ovaj posao biti završen. Imali smo rokova i obećanja da će to biti završeno 2017, pa 2018. godine, ali to nije urađeno - rekao je Novaković.

BiH je za dvije godine od kada su domaće službe preuzele kontrolu nad donjim dijelom neba inkasirala više od 70 miliona maraka.

Saslušanja

Na ozbiljnost situacije nastale zbog nepreuzimanja kontrole nad nebom iznad BiH upozorila je Kancelarija za reviziju institucija BiH. Akcenat je stavljen na činjenicu da je zbog nedostatka volje izgubljeno više od 70 miliona KM.

Zbog propusta su u Parlamentu BiH javno su saslušani bivši ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić, sekretar Ministarstva transporta i komunikacija Igor Pejić i tadašnji rukovodioci BHANSA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana