Преузимање неба на дугом штапу, милионе марака грабе комшије

Ведрана Кулага
Преузимање неба на дугом штапу, милионе марака грабе комшије

Сарајево - БиХ годинама губи десетине милионе марака јер није у потпуности преузела контролу над небом изнад своје територије, а неизвјесно је да ли ће то учинити и до краја 2019. године као што је планирано.

Домаће службе требало је да започну са контролом доњег дијела ваздушног простора, односно до 10.000 метара још 2007, али је то урађено тек у новембру 2014. године. Небо су до тада контролисале службе из Загреба и Београда и умјесто БиХ годишње убирале десетине милионе КМ.

С обзиром на то да није преузела остатак неба процијењено је да је само у прошлој години БиХ имала губитак од најмање 20 милиона марака.

У Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (БХАНСА) истичу да су се од именовања нове управе на челу са Даворином Приморцем обављеног крајем 2015. године потпуно фокусирали на испуњавање предуслова да би се што прије почело са пружањем услуга контроле у цијелом ваздушном простору изнад БиХ. Истичу да је, у том циљу, завршен процес избора кандидата за обуку и школовање за контролоре ваздушног саобраћаја и да је спроведен конкурс за избор сертификованог тренинг центра у којем ће се одвијати обука кандидата за контролоре летења. Са радом је почео и центар обласне контроле лета у Бањалуци што описују као важан корак за пружање услуга контроле у цијелом ваздушном простору БиХ.

- Све обавезе у вези са преузимањем контроле и управљања ваздушним простором БиХ настојимо убрзати колико је то у нашој могућности. Рок за преузимање потпуне контроле је крај 2019. године. Учинићемо све што је потребно да би били испоштовани задати рокови и да би почели пружати услуге у цијелом ваздушном простору БиХ - казали су у БХАНСА.

Предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламента БиХ Момчило Новаковић није оптимистичан да ће рокови бити испуњени.

- Нисмо се бавили овим питањем у протеклих неколико мјесеци. Због ранијих искустава сам скептичан да ће овај посао бити завршен. Имали смо рокова и обећања да ће то бити завршено 2017, па 2018. године, али то није урађено - рекао је Новаковић.

БиХ је за двије године од када су домаће службе преузеле контролу над доњим дијелом неба инкасирала више од 70 милиона марака.

Саслушања

На озбиљност ситуације настале због непреузимања контроле над небом изнад БиХ упозорила је Канцеларија за ревизију институција БиХ. Акценат је стављен на чињеницу да је због недостатка воље изгубљено више од 70 милиона КМ.

Због пропуста су у Парламенту БиХ јавно су саслушани бивши министар транспорта и комуникација БиХ Дамир Хаџић, секретар Министарства транспорта и комуникација Игор Пејић и тадашњи руководиоци БХАНСА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана