Pravosuđe palo na ratnim zločinima

Svjetlana Šurlan
Pravosuđe palo na ratnim zločinima

Banjaluka - Nijedna pravosudna institucija u BiH nije dobila pozitivnu ocjenu kada su u pitanju predmeti ratnih zločina, organizovanog kriminala i korupcije, poručeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, a nezadovoljstvo radom pravosuđa izrazili su na jučerašnjoj sjednici i poslanici Narodne skupštine RS.

Poslanici su razmatrali izvještaj o radu VSTS-a u 2014. godini, a posebna pažnja posvećena je neriješenim predmetima ratnih zločina. Predstavnici SDS-a zatražili su da bude kreiran registar počinjenih ratnih zločina, a njihov prijedlog podržali su brojni poslanici.

- Strategija za njihovo rješavanje podrazumijeva to da bude uspostavljana centralizovana evidencija svih predmeta - rekao je poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak.

Poslanik SNSD-a Milan Kovač je kazao da je VSTS formiran odlukom visokog predstavnika.

- Kao institucija VSTS postoji sam za sebe i najodgovorniji je za postojanje pravne nesigurnosti. Sudstvo i tužilaštvo uređuje VSTS koji nikome ne odgovara. Stanje u pravosuđu ne može se nazvati ni legalnim, ni legitimnim, jer se ne poštuje Ustav RS u kome postoji VSTS i koji je nečijom voljom istrgnut Srpskoj - istakao je Kovač.

Dodao je da u pravosudnim institucijama postoji različita praksa i da nema odgovornosti.

- Izlaz je u onome što radi RS, izlaz je referendum da bismo sve vratili u ustavne okvire. Nismo pogriješili što smo to odlučili jer pravda u ovakvoj BiH nije dobra ni za koga, jer je selektivna - istakao je Kovač.

Glamočak je naglasio je da postoji veliki broj neriješenih predmeta ratnih zločina.

- Sudovi su za isto krivično djelo izricali različite kazne, a svjedoci i žrtve nemaju zaštitu - upozorio je Glamočak.

Potpredsjednik Narodne skupštine i poslanik SDS-K Nenad Stevandić podržao je zaključak SDS-a da bude napravljen registar počinjenih ratnih zločina i predložio da u taj proces pored RS, budu uključeni i predstavnici Srpske u institucijama BiH.

Poslanik SNSD-a Bojan Vidić rekao je da su Sud i Tužilaštvo BiH nasilno uspostavljeni i da ne zaslužuju podršku.

- Posebno ne zaslužuju u dijelu preuzimanja predmeta sa nižih nivoa bez ikakvih obrazloženja - kazao je Vidić.

Poslanik SRS RS Milanko Mihajlica rekao je da su građani nezadovoljni pravosuđem na nivou BiH, ali i u RS.

- U Ustavu RS piše da imamo VSTS, uskladimo onda pravosudni sistem s Ustavom - pozvao je Mihajlica narodne poslanike kazavši i da strukturalni dijalog o reformi pravosuđa ne daje rezultate.

Predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija kazao je da su predmeti ratnih zločina, kriminala i korupcije, polja na koja je ta institucija stavila fokus u svim strategijama.

- Nijedna pravosudna institucija nije dobila pozitivnu ocjenu kada su ti predmeti u pitanju - rekao je Tegeltija.

Sud BiH je, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, zaključno sa jučerašnjim danom za deset godina rada pravosnažno osudio 98 Srba za ratne zločine i kaznio ih sa 1.536,5 godina zatvora. Istovremeno je pravosnažno osudio 28 Bošnjaka i 17 Hrvata koji su za ratne zločine ukupno dobili 404 godine zatvora. Statistika pokazuje da Srbi istovremeno najviše odgovarali za najteže zločine poput genocida, dok za to krivično delo nije osuđen nijedan Bošnjak ili Hrvat.

Tužilaštvo BiH saopštilo je juče da je za ratne zločine optužilo 509 osoba.

- Optuženi su iz svih naroda i iz svih krajeva BiH, a teretimo ih za ratne zločine koji su od 1992. do 1995. počinjeni u svim krajevima BiH - naveli su u Tužilaštvu.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je u Mostaru da je situacija u pravosuđu BiH daleko od idealne kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina. Konstatovao je da nema rješavanja najtežih slučajeva i da bi Tužilaštvo BiH naglasak trebalo da stavi upravo na te predmete i rješava ih po svaku cijenu.

Komunalni predmeti

Bojan Vidić je ukazao na problem komunalnih predmeta koji čine 60 odsto svih neriješenih predmeta.

- Postupci budu pokrenuti i za dug od 20 KM, dok su troškovi suđenja višestruko veći. Trebalo bi naći alternativni način rješavanja ovih sporova - kazao je Vidić.

Milan Tegeltija je takođe naglasio da je evidentan problem komunalnih predmeta i istakao da je VSTS ponudio dva koncepta kako bi on bio riješen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana