Pravobranilaštvo Srpske ne odustaje – prinudnom naplatom do 28 miliona maraka duga UIO BiH

RTRS
Pravobranilaštvo Srpske ne odustaje – prinudnom naplatom do 28 miliona maraka duga UIO BiH

Banjaluka - Pravobranilaštvo Republike Srpske neće odustati od prinudne naplate 28 miliona maraka, od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, saopšteno je iz ove institucije. Navode da će istrajati u sprovođenju pravosnažne sudske odluke, kojom je Sud BiH presudio da je Uprava nezakonito izvršila raspodjelu prihoda 2009. i 2010. godine .

 To je potvrdilo i Apelaciono vijeće Ustavnog suda BiH. Uprkos tome, UIO tvrdi da komercijalne banke krše nadležne zakone pljenidbom sredstava sa računa Uprave, koju je odredio sud.

Uprava za indirektno oporezivanje zarobila je 28 miliona maraka koji pripadaju Srpskoj. Sudska presuda je jasna – dug naplatiti pljendibom sredstava na svim računima dužnika. Tri komercijalne banke postupile su po presudi i Srpskoj tako isplatile više od 2 miliona maraka. Sada je na potezu Vakufska banka, dd Sarajevo.

“Upozorena su odgovorna lica u Upravi za indirektno oporezivanje i komercijalnim bankama da nastave izvršavanje sudske odluke i da je neizvršenje pravosnažne odluke Suda BiH krivično djelo. Posebno upozorenje upućeno je Vakufskoj banci i UIO”, rekao je Milimir Govedarica, glavni pravobranilac Republike Srpske. 

Kako će Vakufska banka postupiti, pitanje je na koje nam iz ove banke nije stigao odgovor. I ona je na spisku banaka koje je UIO u dopisu, koji posjeduje RTRS, upozorila da pljenidbom sredstava sa računa Uprave, krše nadležni zakon i da će pokrenuti raskid ugovora sa njima.

“Nakon što je Pravobranilaštvo Republike Srpske dostavilo zahtjev za hitno postupanje, UIO je povukla akt proslijeđen komercijalnim bankama”, saopštio je UIO.

Prije nego što je povučen, taj akt stigao je i na adrese Agencija za bankarstvo Republike Srpske i Federacije BiH. U Agenciji za bankarstvo Srpske, navode da su neosnovane tvrdnje UIO da je nezakonito izvršavati Rješenje o izvršenju Suda Bosne i Hercegovine.

“U konkretnom slučaju banke su postupile u skladu sa pravnosnažnim rješenjem o izvršenju Suda Bosne i Hercegovine, što po mišljenju Agencije za bankarstvo Republike Srpske ne može biti razlog za raskid ugovora sa bankama od strane Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine”, stoji u saopštenju Agenciji za bankarstvo Srpske.

Iz Federalne agencije za bankarstvo saopštili su da će agencija u okviru ovlašćenja preduzeti mjere u cilju utvrđivanja i otklanjanja eventualnih nepravilnosti u postupku izvršavanja sudske odluke u konkretnom slučaju.

A zaštita prava Srpske pred sudom, jedini je logičan izbor u zemlji blokada, ističe predsjednica Vlade Željka Cvijanović. Za to se Srpska opredijelila nakon što su propali pokušaji dogovora na partnerskom nivou. I to nije jedini primjer u kojem dva entiteta i Uprava nisu mogli naći zajednički jezik. Potvrđuju to sredstva od putarina koja se gomilaju na računu.

“Imate obavezu prema EBRD-u, a vi dođete u situaciju da se akumulira novac, da dođe do 100 miliona maraka, uspavanog novca koji leži na računu, zato što se vi ne možete dogovoriti da treba da nastavite, da produžite raspoređivati novac po postojećoj odluci. A ako bi vrijeme došlo da se dogovara nova odluka, mi smo spremni da sjednemo da razgovaramo. Ali, ovdje je stalno stvar neke prevare”, rekla je Cvijanovićeva.

Nemogućnost dogovora dovela je i do blokade Elektroprenosa BiH, ističe Cvijanovićeva. Tako je, dodaje, izbor kadrova u Elektroprenosu zaustavio projekte koje su raniji dogovoreni. Kategorična je da investicije moraju biti prioritet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana