Potvrđene kazne od po 22 godine zatvora za Stanišića i Župljanina

Srna
Potvrđene kazne od po 22 godine zatvora za Stanišića i Župljanina

Hag - Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su bivši visoki policijski zvaničnici Republike Srpske Mićo Stanišić i Stojan Župljanin osuđeni na po 22 godine zatvora.

Predsjedavajući Žalbenog vijeća sudija Teodor Meron rekao je da je to vijeće u cijelosti odbilo žalbene osnove i odbrane i tužilaštva, koje se odnose na odmjeravanje kazne, jer je zaključilo da "nije dokazano da je Pretresno vijeće načinilo neku upadljivu grešku".

Meron je naveo da je Žalbeno vijeće, odlučujući po žalbi Tužilaštva, zaključilo da je Pretresno vijeće "pogriješilo time što je zaključilo da osuđujuće presude za krivično djelo progona kao zločin protiv čovječnosti nisu dopustivo kumulativne sa osuđujućim presudama za druge zločine protiv čovječnosti na osnovu istog činjenja".

U presudi je zaključeno da je Pretresno vijeće pogriješilo što je propustilo da izrekne osuđujuće presude, ali, kaže Meron, "Žalbeno vijeće odbija da im po navedenim tačkama izrekne nove osuđujuće presude po žalbi".

Meron je naveo da se u kaznu Stanišiću i Župljaninu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru.

Presuda je izricanjem postala pravosnažna, a Žalbeno vijeće je naložilo da Stanišić i Župljanin ostanu u pritvoru Haškog tribunala dok se ne privede kraju organizovanje njihovog transfera u državu u kojoj će izdržavati kaznu.

Pretresno vijeće Tribunala osudilo je krajem marta 2013. godine bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Miću Stanišića i bivšeg načelnika regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjaluci Stojana Župljanina na po 22 godine zatvora za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH između aprila i decembra 1992. godine.

U tadašnjoj presudi zakljčeno je da su Stanišić i Župljanin učestvovali u takozvanom udruženom zločinačkom poduhvatu i da su mogli predvidjeti mnoge od zločina počinjenih u više opština u BiH.

Optužnica protiv Župljanina podignuta je 1999. godine, a prebačen je u Hag devet godina kasnije nakon što su ga uhapsile vlasti Srbije, dok je optužnica protiv Stanišića podignuta 2005. godine i on se te godine predao sudu.

Suđenje Stanišiću, koji je bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske i Župljaninu, počelo je 14. septembra 2009. godine, a završilo 1. juna 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana