Потврђене казне од по 22 године затвора за Станишића и Жупљанина

Срна
Потврђене казне од по 22 године затвора за Станишића и Жупљанина

Хаг - Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је првостепену пресуду којом су бивши високи полицијски званичници Републике Српске Мићо Станишић и Стојан Жупљанин осуђени на по 22 године затвора.

Предсједавајући Жалбеног вијећа судија Теодор Мерон рекао је да је то вијеће у цијелости одбило жалбене основе и одбране и тужилаштва, које се односе на одмјеравање казне, јер је закључило да "није доказано да је Претресно вијеће начинило неку упадљиву грешку".

Мерон је навео да је Жалбено вијеће, одлучујући по жалби Тужилаштва, закључило да је Претресно вијеће "погријешило тиме што је закључило да осуђујуће пресуде за кривично дјело прогона као злочин против човјечности нису допустиво кумулативне са осуђујућим пресудама за друге злочине против човјечности на основу истог чињења".

У пресуди је закључено да је Претресно вијеће погријешило што је пропустило да изрекне осуђујуће пресуде, али, каже Мерон, "Жалбено вијеће одбија да им по наведеним тачкама изрекне нове осуђујуће пресуде по жалби".

Мерон је навео да се у казну Станишићу и Жупљанину урачунава вријеме проведено у притвору.

Пресуда је изрицањем постала правоснажна, а Жалбено вијеће је наложило да Станишић и Жупљанин остану у притвору Хашког трибунала док се не приведе крају организовање њиховог трансфера у државу у којој ће издржавати казну.

Претресно вијеће Трибунала осудило је крајем марта 2013. године бившег министра унутрашњих послова Републике Српске Мићу Станишића и бившег начелника регионалног Центра служби безбједности у Бањалуци Стојана Жупљанина на по 22 године затвора за злочине против човјечности и ратне злочине у БиХ између априла и децембра 1992. године.

У тадашњој пресуди закљчено је да су Станишић и Жупљанин учествовали у такозваном удруженом злочиначком подухвату и да су могли предвидјети многе од злочина почињених у више општина у БиХ.

Оптужница против Жупљанина подигнута је 1999. године, а пребачен је у Хаг девет година касније након што су га ухапсиле власти Србије, док је оптужница против Станишића подигнута 2005. године и он се те године предао суду.

Суђење Станишићу, који је бивши министар унутрашњих послова Републике Српске и Жупљанину, почело је 14. септембра 2009. године, а завршило 1. јуна 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана