Потписан уговор о концесији за изградњу аутопута Бањалука - Нови Град

nezavisne.com
Потписан уговор о концесији за изградњу аутопута Бањалука - Нови Град

Бањалука - Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС, и Јанг Сју генерални директор кинеске компаније “СДХС-ЦСИ БХ” потписали су уговор о концесији за изградњу аутопута Бањалука - Нови Град, односно прву фазу од Бањалуке до Приједора у дужини од 42 километра.

 

 

Вриједност овог аутопута је 297 милиона евра, а како је рекао Трнинић потписивање уговора је резултат трогодишњих разговора и договора, напомињући да од данас почињу тећи рокови који подразумијевају да у наредне двије године буде завршена експропријација земљишта.

Ман Јанг, замјеник генералног директора кинеске компаније, је рекао да је ово први пројекат на Балкану који се гради по принципу концесије те да је убијеђен да ће компанија овај посао да уради како ваља.

Такође, нагласио је да вјерује да ће се у року краћем од пет година који је дефинисан уговором, аутопут бити завршен.

 

Милорад Додик, председавајући Предсједништва БиХ, рекао је да се ради о великој развојној прилици у Републици Српској те да је намјера да што прије Република Српска са аутопутем изађе на Дрину и споји се на путну инфраструктуру Србије.

 

Концесија се додјељује на 33 године, а концесионар ће пројектовати, изградити, управљати, одржавати и финансирати изградњу аутопута Бањалука - Приједор.

Током овог периода, Српска ће концесионару, за расположивост аутопута, плаћати 32,5 милиона евра годишње накнаде, а како је планирано, тај ће новац бити обезбијеђен од путарине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана