Посљедњу шансу виде у ОХР-у

Дарко Момић
Посљедњу шансу виде у ОХР-у

Бањалука - Бошњачки политичари, прије свега функционери СДА, свакодневно се заклињу у "државу Босну и Херцеговину", а истовремено позивају високог представника и међународну заједницу на интервенционизам и смјене.

Посљедњи у низу званичника СДА који 23 године послије потписивања Дејтонског мировног споразума и формирања државне заједнице БиХ позива ОХР да забрањује политичко дјеловање је потпредсједавајући Вијећа народа Републике Српске Кемо Чамџија.

- Позивам Високог представника, ако се излијечио од хроничне забринутости и импотентности, да смијени најодговорније у РС или да им забрани политичко дјеловање и утицај на дешавања у јавном животу у РС и БиХ - рекао је за федералне медије Чамџија.

Он је оцијенио да је политика остваривања нереализованих ратних циљева платформа дјеловања власти у РС, а као разлог за интервенцију високог представника Чамџија је навео "континуитет дешавања и напада на повратнике Бошњаке у Српској, њихову имовину, језик, културу, а надасве вјеру".

Највиши функционери Српске и представници српских политичких партија категорично одбацују Чамџијине тврдње и кажу да његово позивање шефа ОХР-а да смјењује и кажњава представља признање да држава у коју се заклиње не функционише.

Одговор на овакве тврдње дао је предсједник Српске који је јуче за "Вечерње новости" рекао:

- Из Сарајева се стално пласира прича да је Босна држава. Па да је држава, не би је водили странци.

Мишљење предсједника Српске и лидера СНСД-а дијели и предсједник бањалучког одбора СП-а Горан Селак, који каже да је давно прошло вријеме када су институције Српске биле на удару високих представника.

- Захваљујући чврстом курсу владајуће коалиције, ОХР више нема снагу да уклања званичнике Републике Српске са њихових функција и да им забрањује рад и то је одавно свима јасно. Бошњачки функционери попут Кеме Чамџије требало би да схвате да што више позивају ОХР да реагује, то је све мање БиХ, а ако им је то циљ, онда бујрум - каже Селак.

Генерални секретар ПДП-а Перица Бундало каже да је изјава Кеме Чамџије само још један у низу предизборних потеза, истичући да улога ОХР-а одавно није оно што је некада била.

- Прошло је десет година од смјена ОХР-а и не бих рекао да су оне дале било какав резултат. Зато и позив на нови интервенционизам видим као потез у функцији предизборне кампање, а исто то је и пооштрена реторика с друге стране - каже Бундало.

Препуцавање

Потпредсједник СДС-а Недељко Гламочак каже да Кемо Чамџија својим изјавама на помаже никоме осим онима на чије кажњавање позива.

- Никакве интервенције или смјене ОХР-а нити су могуће, нити долазе у обзир. Такве изјаве нису ништа друго него предизборно препуцавање на какво смо навикли уочи сваких избора између СДА и СНСД-а - каже Гламочак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана